İncecikten bir kar yağar…

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Latif Erdoğan'ın bugünkü (29.01.2022)'' İncecikten bir kar yağar…'' başlıklı yazısı.

Kar yağıyor. Hastanenin penceresinden dışarıyı seyrediyorum. Trafik durmuş vaziyette. Araçlar beyaza bürünmüş haldeler. Yer gibi, yol gibi onlar da kefenlerini giymişler, hareket edecekleri vakti bekliyorlar. 

Kim bilir kaç kişi bu gece son yolculuğuna çıkmak üzere kefenlerini giydi, kabirlerine götürülmeyi bekliyor. Ama kar, onlara da yol vermiyor şu anlarda. Her varlığın ebedi sükûna ermesini ister gibi lapa lapa yağıyor kar. Her varlık, bilhassa şuurlu varlık insan, kendisini meşgul eden bütün suni düşüncelerden, beyhude, boş emellerden sıyrılsın ve ebedi hayatla ilgili yaşanacak gerçeklerle yüzleşsin istiyor. Gökten inmiş kefen gibi varlığı sarıyor, sarmalıyor.

“İncecikten bir kar yağar/ Tozar Elif Elif diye” dizelerini hatırlıyorum Karacaoğlan’ın. Elif zikri gaşyediyor ruhumu, duygularımı, latifelerimi. Elif’e vuslat heyecanı ürperiyor içimde. O’ndan geldik, O’na dönmekteyiz. Kar, büyük vuslatın ürpertisi gibi yağıyor içime.

Hiçbir kar tanesi diğerine benzemez diyor, ilim adamları. Sadece kar tanesi değil, artık atom altı parçacıkların bile birbirine benzemediği keşfedilmiş durumda. Ahadi tecellilerin gözle görülür ayetleri sökün edip üşüşüyor müfekkireme. Allah’ın bir ve tek oluşunu okuyorum her bir kar tanesinde ben de.

Bu nasıl bir intizamdır ki, milyarlarca kar tanesi yağarken gökten fırtınalar eşliğinde, yine kendi aralarındaki mesafeyi koruyarak iniyorlar yere, birbiriyle bütünleşip büyük kütleler haline dönüşmüyorlar inerken üzerimize. Ya yerdeki gibi gökte de çığlar oluşsaydı ve üzerimize öyle yağsaydı kar, nice olurdu halimiz. Rahmet nasıl azaba dönüşürdü o zaman. Bereket nasıl silinir giderdi bahar sofralarından. Her kar yağışı, korkuya dönüşürdü içimizde ansızın gelen felaketler gibi. Kimse doya doya seyredemezdi o zaman karın yağışını. Şimdi mecaza yükleyerek söylediğimiz kefen ifadesi, kar hakkında hakikat olurdu o vakit.

Yağdığı zeminin her yanına hep aynı kalınlıkta yağması dikkatimi çekiyor karın. Rüzgâr esiyor, bazen fırtınaya dönüşüyor fakat kar, bu ölçülü, bu intizamlı yağışını aynı şekilde sürdürüyor. Böylece kar, nasıl bir Mukaddir ve Müdebbirin vazifeli memuru olduğunu açıkça gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran meselesi 20 Nisan 2024 | 492 Okunma Kıssadan hisse: Ağır emanet 13 Nisan 2024 | 404 Okunma Neşter... 06 Nisan 2024 | 588 Okunma Haydi canlar sandık başına 30 Mart 2024 | 183 Okunma Takva 23 Mart 2024 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar