Takva

  Takva, maddi-manevi insan hayatının bütününü koruma altına alan bir şuur ameliyesidir. İman, ibadet, amel-i salih ve güzel ahlak ancak takva ile vücut bulur, ancak takva ile mevcudiyetlerini devam ettirir, sürdürür....

 

 

Takva, maddi-manevi insan hayatının bütününü koruma altına alan bir şuur ameliyesidir. İman, ibadet, amel-i salih ve güzel ahlak ancak takva ile vücut bulur, ancak takva ile mevcudiyetlerini devam ettirir, sürdürür. Bu manada takva dini koruyan örtüdür.

Takva sayesinde, iman, marifete, marifet muhabbete dönüşür. Zevk-i ruhani ancak takva sahiplerinin nasip payıdır.

Takva sayesinde, ibadetler şekil ve davranıştan kurtularak sahibini ubudiyet ve ubudet makamına ulaştırır. İhsan mertebesi ancak takva ile kazanılır.

Güzel ahlakın bütünü, takva ile insanda fıtrata dönüşür; hilkat/yaradılış ile ahlak aynı çizgide, fıtrat çizgisinde buluşur. İnsanın içi dışını, dışı içini yalanlamaz olur. Ya da iç dışta, dış içte kesintisiz yansır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran meselesi 20 Nisan 2024 | 493 Okunma Kıssadan hisse: Ağır emanet 13 Nisan 2024 | 405 Okunma Neşter... 06 Nisan 2024 | 588 Okunma Haydi canlar sandık başına 30 Mart 2024 | 183 Okunma Takva 23 Mart 2024 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar