Takva

  Takva, maddi-manevi insan hayatının bütününü koruma altına alan bir şuur ameliyesidir. İman, ibadet, amel-i salih ve güzel ahlak ancak takva ile vücut bulur, ancak takva ile mevcudiyetlerini devam ettirir, sürdürür....

 

 

Takva, maddi-manevi insan hayatının bütününü koruma altına alan bir şuur ameliyesidir. İman, ibadet, amel-i salih ve güzel ahlak ancak takva ile vücut bulur, ancak takva ile mevcudiyetlerini devam ettirir, sürdürür. Bu manada takva dini koruyan örtüdür.

Takva sayesinde, iman, marifete, marifet muhabbete dönüşür. Zevk-i ruhani ancak takva sahiplerinin nasip payıdır.

Takva sayesinde, ibadetler şekil ve davranıştan kurtularak sahibini ubudiyet ve ubudet makamına ulaştırır. İhsan mertebesi ancak takva ile kazanılır.

Güzel ahlakın bütünü, takva ile insanda fıtrata dönüşür; hilkat/yaradılış ile ahlak aynı çizgide, fıtrat çizgisinde buluşur. İnsanın içi dışını, dışı içini yalanlamaz olur. Ya da iç dışta, dış içte kesintisiz yansır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kendilerini unutanlar 27 Temmuz 2024 | 17 Okunma İbrahim Hulusi Yahyagil (R.H.) 20 Temmuz 2024 | 398 Okunma Tevhid nurundan yansımalar 13 Temmuz 2024 | 92 Okunma Ilımlı İslam projesine reddiye veya kendi yol haritamız 06 Temmuz 2024 | 1.225 Okunma İnsandaki bütün kötülüklerin kaynağı: HEVA 29 Haziran 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar