Eğitimde Risale-i Nur formülü (4) 

 Eğitimle ilgili yazılarımızın daha önceki bölümlerinde, kazanılması gereken insani değerler bağlamında acz, fakr, şefkat ve tefekkürden bahsettik. Bugünkü yazımızda ise bir başka değer...

 

Eğitimle ilgili yazılarımızın daha önceki bölümlerinde, kazanılması gereken insani değerler bağlamında acz, fakr, şefkat ve tefekkürden bahsettik. Bugünkü yazımızda ise bir başka değer olan şevk üzerinde duracağız. 

BEŞİNCİSİ: Şevk. Şevk, bir şeyi elde etmeye duyulan derin arzu, istek ve özlem, demektir. Şevk,  hayatın en önemli varlık belirtisidir. Hayat, harekettir, hareketin dinamosu ise şevktir. Bu bağlamda şevk, hayat ile eş değer bir olgudur.  

Şevk, eğitimde elde edilmesi gereken değerlerin başında gelir. Bu durum, onun zati değeriyle ilgili olduğu gibi aynı zamanda diğer değerlere ulaşmadaki zorunluluğu ile de ilgilidir. 

Her türlü aksiyon, hamle ve eylem varlığını şevke borçludur.  Şevkin olmadığı yerde mekanik bir hareketten bahsedilse de hayat ve canlılık gerektiren bir hareketten bahsedilemez. Şevk, harekete dinamizm kazandırır, şevkin kaybolduğu yerde görülen hareket sadece bir sarkaç hareketidir, onda bir açılım, onda bir atılım söz konusu değildir. 

Öğrencinin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç zulmet - Üç nur - O fotoğraf 27 Nisan 2024 | 514 Okunma İran meselesi 20 Nisan 2024 | 496 Okunma Kıssadan hisse: Ağır emanet 13 Nisan 2024 | 407 Okunma Neşter... 06 Nisan 2024 | 589 Okunma Haydi canlar sandık başına 30 Mart 2024 | 183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar