Eğitimde Risale-i Nur formülü (1)

Eğitimin iki ana unsuru: Talim ve terbiye. Talim, bilgiyi başkalarına aktarma, yani öğrenme ve öğretme ameliyesinin bütünü. Terbiye, insanı, maddi- manevi değerlerle donanımlı hale getirmenin pratikleri.  Terbiye...

Eğitimin iki ana unsuru: Talim ve terbiye. Talim, bilgiyi başkalarına aktarma, yani öğrenme ve öğretme ameliyesinin bütünü. Terbiye, insanı, maddi- manevi değerlerle donanımlı hale getirmenin pratikleri.  

Terbiye insanı en mükemmel hale getirmenin yoludur. İnsanın en yüce ve yüksek gayesi “insan-ı kâmil” olmaktır. Nasıl ki bütün varlıkta bir tekâmül kanunu vardır. Bu kanun insan için de geçerlidir. Tekâmülün son noktası ise insan-ı kâmil olma mertebesidir. İnsan-ı kâmil, bütün mahiyeti ile marufu yapmak münkerden / Allah’ın çirkin gördüğü, yasakladığı her şeyden kaçınmak suretiyle Cenab-ı Hakk’ın razı ve hoşnutluğunu kazanan kul, demektir. Bu manada insan-ı kâmilde bulunan bütün hasletler aynı zamanda Cenab-ı Hakk’ın razı olduğu hasletler anlamına gelmektedir. İlahi ahlakın bütünüyle ahlaklanmak da aynı manaya gelir. 

Cenab-ı Hakk’ın razı olduğu ahlak ve hasletleri bize en mükemmel ve kuşatıcı şekilde anlatan Kur’an-ı Kerim, ikinci en mükemmel kaynak da hadisi şeriflerdir, sünnet-i seniyede varit uygulamalardır.  

Talim her ilim dalını kendi hakikati ile...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç zulmet - Üç nur - O fotoğraf 27 Nisan 2024 | 514 Okunma İran meselesi 20 Nisan 2024 | 496 Okunma Kıssadan hisse: Ağır emanet 13 Nisan 2024 | 407 Okunma Neşter... 06 Nisan 2024 | 589 Okunma Haydi canlar sandık başına 30 Mart 2024 | 183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar