Meltem Şişli’nin sıradanlığı

Holokost'un önde gelen suçlularından Adolf Eichmann, ilk yakalanıp yargılanmak üzere İsrail'e götürüldüğünde, Batılı gazeteler "Canavar" manşetleri atmıştı.

İnsan varlığının olabilecek en rezil, en zelil halinin tecessüm ettiği bu katilin ne yapacağı ve diyeceği herkes için merak konusuydu.

Ünlü siyaset bilimci Hannah Arendt de davayı izleyenler arasındaydı. Onun Eichmann'ı nitelemesi, günümüzde canavar diye görülen suçluları anlamak için referans tanımlardan olacaktı: "Kötülüğün sıradanlığı"
Eichmann, sıradan biriydi. Emirleri uygulayan, insanları ölüme yollayan sonra da eve gelince çocuklarına babalık yapan herhangi bir memurdu. Canavar denilebilecek bir olağanüstülüğü olmaması, bizi insan doğasıyla yüz yüze getiren en korkunç hakikatti aslında. Çünkü Eichmann olma potansiyeli hepimizin içinde var demekti bu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli'nin, İSMEK'in 20 kadın bölge sorumlusuna yaptıklarını okuyunca Eichmann'ı hatırladım. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir imha kampı olarak Gazze 26 Nisan 2024 | 1.310 Okunma Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 604 Okunma Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.268 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.753 Okunma Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.710 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar