Putin katil mi?

ABD’nin bir önceki Başkanı Donald Trump için yöneltilen eleştirilerin başında, “Fazla düşünmeden konuşması” geliyordu. Ölçüsüz sözler sarf etmesi, garip benzetmeler yapması hatta...

ABD’nin bir önceki Başkanı Donald Trump için yöneltilen eleştirilerin başında, “Fazla düşünmeden konuşması” geliyordu. Ölçüsüz sözler sarf etmesi, garip benzetmeler yapması hatta argo ifadeler kullanması yadırganıyordu. Yaklaşık iki ay önce görevine başlayan ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden öyle bir laf etti ki, kendisi hakkında “ölçülü, dengeli, dikkatli” tariflerini tamamen taca çıkarmış oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için “Katil” dedi. Kavgada söylenmez!

ABD ile Rusya arasında ciddi çekişme var. Washington, Moskova’yı bazı alanlarda önemli bir tehdit, düşman olarak görüyor. Her ne kadar Rusya, Sovyetler Birliği kadar büyük ve geniş imkânlara sahip bir ülke olmasa da askerî kapasitesi açısından ABD tarafından hâlâ önemseniyor. Rusya’nın öteden beri ABD’ye karşı bazı istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerde bulunduğu, bunu kimi zaman siber saldırılar kimi zaman teknoloji casusluğu ile gerçekleştirdiği düşünülüyor.

Bunlara son zamanlarda Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları eklendi. Gerginlik ve anlaşmazlıkların dozu ne olursa olsun bir ülkenin devlet başkanına “katil” denmesi ağır ve vahim sonuçlar doğurabilecek bir çıkıştır. Joe Biden bu açıklamaları ABD’nin tanınmış televizyoncularından George Stephanopoulos ile röportajında yaptı.

Bir din adamının oğlu olan Yunan asıllı Stephanapoulos ile ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bursuyla gittiğim Washington’da bir araya gelmiştik. Stephanopoulos, geçmişte Beyaz Saray’da İletişim Direktörlüğü görevinde bulunmuştu. Bill Clinton ile yakın çalıştı.

Biden ile röportajda ünlü televizyoncu soruya aynen şöyle giriyor: “Putin’i iyi tanıyorsunuz, onun bir katil olduğunu düşünüyor musunuz?” Biden da fazla duraksamadan “Evet, öyle” diyor. Bence bu soru problemli ve yönlendirici nitelikli. “Katil mi değil mi?” diye soru olmaz. Konuğunuzu “Evet ya da hayır” seçeneğine hapsetmiş olursunuz. Biden gibi çok deneyimli bir devlet adamı da buna politik veya diplomatik bir yanıt vermek yerine doğrudan en sert yanıtı veriyor ve “Evet, katil” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar