En ağır fatura bize çıkacak

İran-Irak savaşında en fazla kaybeden ülke biz olduk. Suriye’nin bölünmesi ve parçalanmasının en ağır faturası ülkemize çıktı. Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşın en ciddi...

İran-Irak savaşında en fazla kaybeden ülke biz olduk. Suriye’nin bölünmesi ve parçalanmasının en ağır faturası ülkemize çıktı. Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşın en ciddi mağdurlarından biriyiz.

Arap Baharı, Balkanlar’daki istikrarsızlık, Doğu Akdeniz’deki yüksek tansiyon hep bizi vurdu. Korkarım benzer şeyleri Ukrayna- Rusya krizinde de yaşayacağız. Rusya’nın, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan çatışmalar bir kez daha merkezinde bulunduğumuz bölgeyi felakete sürüklüyor.

Moskova’nın Ukrayna’yı açıkça işgal etmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Ukraynalılar diye bir halk yoktur” demesi Türkiye’nin kabul edebileceği şeyler değil. Moskova’nın egemen bir ülkeyi işgal edip, parçalara bölmesi uluslararası hukuka bütünüyle aykırı eylemler. Putin’in uzun konuşmasında belirttiği gibi her ülke, tarihî olaylar ve geçmişte kalan tartışmalar üzerinden sınırları yeniden belirlemeye kalkarsa dünya haritasını yeniden çizmek gerekir.

Anlaşmazlıklardan doğacak çatışma ortamı küresel bir felakete yol açar. Türkiye, bu krizde mutlaka dengeli ve hassasiyetleri iyi okuyan bir yöntem izlemeli. Ankara, ABD ve İngiltere gibi doğrudan Moskova’yı hedef tahtasına oturtup düşmanca bir yaklaşım içine giremez.

Türkiye uluslararası hukuka uygunluk çerçevesinde, tarafsız ve dengeli bir tutum alarak çıkarlarını maksimum düzeyde korumalı. Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya ile neredeyse stratejik düzeyde yakın ilişkileri var. Rusya, Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülke.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar