Yarının dış politika gündemi...

Hemen her yerde ve neredeyse hemen her zaman olduğu gibi Türkiye’de de seçim sürecinde dış politika gündemin alt sıralarındaydı. Gündeme giren Suriye, MİT tırları gibi konular da gerçek boyutlarıyla...

Hemen her yerde ve neredeyse hemen her zaman olduğu gibi Türkiye’de de seçim sürecinde dış politika gündemin alt sıralarındaydı. Gündeme giren Suriye, MİT tırları gibi konular da gerçek boyutlarıyla değil, iktidarı yıpratmanın ya da pekiştirmenin aracı olarak tartışıldı.

Partiler seçmen kitlelerinin nabzına göre konuştu, çok azı var olan sorunları nasıl çözeceğini söyledi. Seçim manifestolarına giren konularda da ilkesel açıklamalarla yetinildi. Ama kampanyalar sürerken dünya döndü, siyasetin, diplomasinin çarkları çalıştı. Yemen’den Ukrayna’ya, Suriye’den Kıbrıs’a pek çok değişiklik oldu.

Bu akşam seçim sonuçları belli olacak ve umarım ki çok kısa bir süre içinde yeni hükümet kurulacak. Kurulur kurulmaz da kucağında yönetilmesi gereken bazıları eski, bazıları yeni sorunlar, bu sorunların yönetim biçimine ilişkin verilmesi gereken  kararlar  bulacak.

***

Sınırlarımızın güneyinde giderek artan IŞİD tehdidine karşı alınacak tedbirler paketi Suriye sorununun geleceğini, Kürt sorununun çözüm biçimini, ABD ile olan ilişkilerin rengini belirleyecek. Yeni kurulacak hükümet nerede durduğunu zemindeki yeni şartlara, müttefiklerin pozisyonuna, İran ve Rusya ile sürdürülmesi düşünülen ilişkilerin niteliğine bağlı olarak tanımlayacak. IŞİD şiddetini üstümüze çekmeden nasıl bir politika izleneceği, hangi koalisyonlar oluşturulacağı kararlaştırılacak.

Kıbrıs konusunda da Türkiye’nin inisiyatif almaması imkansız. Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle oluşan olumlu havadan yararlanmamak, AB ve ABD ile yaşanan gerginliği yumuşatmak için çaba harcamamak gerçekçi olamaz.

Kıbrıs sorunu çözülse de çözülmese de Türkiye’nin BM parametreleri ve tarafların mutabakatları çerçevesinde çözüm sürecine verdiği desteği daha yüksek sesle dillendirmesi, hem çözümün şansını arttırmak, hem de küresel etkisini pekiştirmek için şart. 17 Haziran’da gerçekleşecek Akıncı-Anastasiadis görüşmesi öncesinde yeni hükümetten bir açıklama mutlaka beklenecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hukukun üstünlüğü sağlansın da... 08 Mayıs 2024 | 17 Okunma Goliascı şairlerin sözleri Orff’un müziğiyle birleşince… 05 Mayıs 2024 | 66 Okunma Kavramlar arasında boğulmaya çalışılan bir öğrenci hareketi... 01 Mayıs 2024 | 67 Okunma Sakin geçen bir 24 Nisan’ın ardından… 28 Nisan 2024 | 107 Okunma Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar