Hukukun üstünlüğü sağlansın da...

Ancak kural bir kez konulduktan sonra herkese eşit uygulanması, bunun için de yargının yürütme ve yasamadan bağımsız olması fikri son bir kaç yüzyıldır genel kabul gördü. Müdahaleler olsa da ilke...

Ancak kural bir kez konulduktan sonra herkese eşit uygulanması, bunun için de yargının yürütme ve yasamadan bağımsız olması fikri son bir kaç yüzyıldır genel kabul gördü. Müdahaleler olsa da ilke yargı bağımsızlıklığı, hakim teminatı, savunma hakkı, özellikle yasaların herkese ve her şart altında eşit uygulanması şeklinde gelişti.

Buna da hukukun üstünlüğü dendi. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de hukukun üstünlüğü ilkesi zaman zaman görmezden gelindi, yürürlükteki yasalar ve hatta anayasa hakim siyasi anlayış, kişi ya da partinin çıkar ve beklentileri lehine esnetildi. Haklar ihlal edildi, olmayan suçlar yaratıldı, insanlar cezalandırıldı.

Neyse ki yerel seçim yenilgisi ve muhtemelen dışarıdan gelen baskılar neticesinde iktidar son yıllarda yaşanan bazı hukuk ihlallerini gidermek, sembolleşmiş davalardan doğan mağduriyetleri azaltmak için çaba harcamaya, değişime destek amacıyla kamuoyunun nabzını tutmaya başladı. Ana muhalefet partisinin yaşadığı değişim de buna destek ve vesile oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mantıklı ancak uygulanması zor bir öneri… 19 Mayıs 2024 | 69 Okunma Yunanistan Başbakanı’nın ardından… 15 Mayıs 2024 | 149 Okunma İktidarın alanına girmek… 12 Mayıs 2024 | 66 Okunma Hukukun üstünlüğü sağlansın da... 08 Mayıs 2024 | 124 Okunma Goliascı şairlerin sözleri Orff’un müziğiyle birleşince… 05 Mayıs 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar