Aşkın içinde neler var neler

Hafta sonu eklerimizin röportajcılarından sevgili Oya Çınar, ilişkide bağlanma ve güven duygusunu artıran oksitosin hormonundan yola çıkıp “Aşk rahatsızlığı mı, rahatı mı sever?...

Hafta sonu eklerimizin röportajcılarından sevgili Oya Çınar, ilişkide bağlanma ve güven duygusunu artıran oksitosin hormonundan yola çıkıp “Aşk rahatsızlığı mı, rahatı mı sever? Aradığımız şey, aşığın aradığı şey gerçekten emniyet ve güven duygusu mudur? Aşkı besleyen şey hep bir tetikte olma hali değil midir?” diye sordu. İşte cevabı... Yazıya aşkın, aşırı gerçekçi bir tanımıyla başlayayım. Aşk, çok sayıda hormonun, aynı anda çok miktarda salgılanmasıyla oluşan bir ‘duygu durum bozukluğu’dur. Yani aslında kalple değil, beyinle ilgili bir olgudur. Aşk, üç aşamada şekillenir.

1. BÜYÜLEYİCİ AŞAMA

Bu dönem, aşkın ilk hissedildiği dönemdir. Üç kimyasal rol oynar.

FENİLETİLAMİN: Aşkın molekülü olarak da tanımlanır. İlk görüşte aşktan sorumlu kimyasaldır. Göz bebeklerinin büyümesi, karında kan çekilmesine bağlı kramp, dudaklarda ve cinsel organlarda kanlanmanın artması gibi etkilere neden olur. Aptal aşk gülücüklerinin ve bulutlar üzerinde yürüyor gibi hissetmemizin nedenidir. Karşımızdaki insanı çekici bulmamızın, sürekli heyecan içinde olmamızın ve bir tür ‘Pollyanna mutluluğu’ içinde olmamızın sebebidir.

DOPAMİN: Aşık olunan kişiye karşı ilgi ve dikkatin artmasına neden olur. Kişinin aşık olduğu insana odaklanmasını, ondan başka hiçbir şeyi önemsememesini sağlar. Hiperaktiflik, kısa süreli hafıza, uykusuzluk, iştahsızlık, muhakeme edememe, dopaminin etkilerindendir. Ayrıca kişiyi coşkulu, seksi, istekli, konuşkan yapar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Sen de beni aldat' diyor 01 Mart 2022 | 359 Okunma Sadakatsiz bir adam, cesaret bekleyen kadın 27 Şubat 2022 | 164 Okunma Senin mutluluğun benim mutluluğum 24 Şubat 2022 | 197 Okunma 3 aylık evliyken eşim beni aldattı 22 Şubat 2022 | 843 Okunma İhanet edip de yakalanmayan kimse yoktur 20 Şubat 2022 | 377 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar