'Ev'siz evlilik olur mu?

Bizim tatlı mı tatlı, kalemi kuvvetli, canımızın içi yazarımız Şirin Sever, pazar günü Fazıl Say-Ece Dağıstan’ın “Evliyiz ama ayrı evlerde yaşıyoruz, birbirimize sırt...

Bizim tatlı mı tatlı, kalemi kuvvetli, canımızın içi yazarımız Şirin Sever, pazar günü Fazıl Say-Ece Dağıstan’ın “Evliyiz ama ayrı evlerde yaşıyoruz, birbirimize sırt çantamızla gidip geliyoruz” sözlerinden yola çıkıp şahane bir yazı yazdı. Şirin, yazısında benim alanıma girdiğini belirttiği için bu konuda birkaç cümle de benim yazmam şart oldu. “Evlilik nedir?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım işe. İki yetişkin insanın, birlikte yaşama isteklerini kendi hür iradeleriyle devlet nezdinde onaylatmaları işlemine evlilik denir.

Evlilik belgesine imza atılma işlemine de nikah denir. Elbette ki evlilik kelimesinin kökeni ‘ev’den geliyor. Yani çiftin aynı evde birlikte yaşayacakları düşünülerek oluşturulmuş bir kelime. Çünkü geleneksel anlamda, nikahla bağıtlanan birliktelikler kadın ve erkeğin aile evlerinden ayrılarak kendilerine yeni bir ev kurmaları üzerine kurulmuştur.

Aile evlerinden ayrılmadan, ebeveynleriyle birlikte yaşayan evli çiftler de var elbette. Bu durum da geleneklerin sonucu. Genellikle kadın, erkeğin ailesiyle birlikte yaşadığı eve yerleşir. Aslında çok da sağlıklı değildir. Çiftlerin özel hayatı yoktur, kendi ailelerini kuramazlar ve doğal olarak o evlilik bir süre sonra çekilmez hale gelir.

KAĞIT ÜZERİNDEKİ EVLİLİKLER

Şimdi gelelim Fazıl Say-Ece Dağıstan’ın evli oldukları halde ayrı evlerde yaşama meselesine... Geleneksel evlilik anlayışının insanları çok zorladığı bir gerçek. Her an her şeyi birlikte yapmak, sürekli birlikte olmak bir süre sonra insanların duygularını köreltiyor. Fazıl Say ile Ece Dağıstan’ın uyguladıkları sistem öyle üstün körü bakıldığında aykırı gibi gelse de “Neden olmasın?” sorusunu düşündürüyor insana.

Evet, kendilerini böyle mutlu hissediyorlarsa neden olmasın? Ayrı evlerde olmaları aralarındaki bağı zayıflatmıyorsa neden olmasın? Evlilik sadece aynı evde birlikte yaşayarak yürütülecek bir kurum değil. Aynı evde yaşayıp da birbirleriyle hiç iletişimi olmayan, paylaşımları kalmamış, birbirlerine tahammülleri sıfıra inmiş öyle çok evli çift var ki... Şimdi Fazıl Say-Ece Dağıstan mı samimi yoksa sadece kağıt üzerinde evli olan ve statülerini bozmamak için bu sağlıksız birlikteliğe katlanan çiftler mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Sen de beni aldat' diyor 01 Mart 2022 | 359 Okunma Sadakatsiz bir adam, cesaret bekleyen kadın 27 Şubat 2022 | 164 Okunma Senin mutluluğun benim mutluluğum 24 Şubat 2022 | 197 Okunma 3 aylık evliyken eşim beni aldattı 22 Şubat 2022 | 843 Okunma İhanet edip de yakalanmayan kimse yoktur 20 Şubat 2022 | 377 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar