Yeni sistem ve CHP’nin açmazları

Cumhurbaşkanlığı sistemi, en başta siyaseti değiştirecek. Çünkü yeni sistem, sadece bürokratik oligarşiyi devreden çıkarmıyor, halktan güç almayan siyasetçiyi de tarihin...

Cumhurbaşkanlığı sistemi, en başta siyaseti değiştirecek. Çünkü yeni sistem, sadece bürokratik oligarşiyi devreden çıkarmıyor, halktan güç almayan siyasetçiyi de tarihin çöplüğüne gönderiyor.
Bu, siyasette devrim niteliğinde bir değişim demek. Her seçim sonrası Türkiye haritasında gördüğümüz o siyasi bölünmüşlüğü hatırlayın.
Kıyılarda CHP, iç Anadolu ve ortalarda MHP, Güneydoğu'da HDP.
İktidara alternatif olması gereken CHP'nin durumunu ele alalım. Bu tablo CHP'nin iktidar olmayacağını gösteriyor.
Tam 67 yıldır zaten olan bu. CHP, ilk kez 1977'de yüzde 42 oy aldı ama onu da bu ucube sistem nedeniyle rezil etti. Rahmetli Ecevit gitti 10 milletvekiline 10 bakanlık vererek tarihin en kötü hükümetini kurdu.
İşte yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi CHP istemese de CHP'ye daha "kirli olmayan" bir iktidar fırsatı sunuyor. Her partinin iktidar olma şansı var ve bunun için de yüzde 50 artı 1 oy almak zorunlu. Peki, Türkiye'de bu genişlikte tabanı olacak bir siyasi parti veya kesim var mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Okumadan eleştiriyorlar’ 09 Mayıs 2024 | 500 Okunma Kılıçdaroğlu’nun görmek istemediği 07 Mayıs 2024 | 409 Okunma ‘Muhalefete tuzak’ oyunu 06 Mayıs 2024 | 1.343 Okunma Bir Yahudi’nin ‘One minute’u 05 Mayıs 2024 | 399 Okunma CHP’nin kurdu yine CHP 04 Mayıs 2024 | 402 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar