Mazlum Başbakanım

Üç yıl önce, darbeci askerlerce kaldığı konut basılan ve ailesiyle birlikte suikaste uğramaktan dakikalar kala kurtulan Cumhurbaşkanı, hapsedilen, hücresinde işkenceye uğrayan ve idam edilerek öldürülen Başbakan Menderes'in son durağı Yassıada'daydı...

Tarihimizdeki ilk darbenin 59. yıldönümünde, tarihimizde ilk kez askerî darbeyi püskürtmüş olan Başkan, Yassıada'daydı. Seçilmiş Başkan, mazlum Başbakan'a milletimizin dua ve selamlarını getirdi.
Adnan Menderes ve bakanlar dahil yaklaşık 600 Demokrat Partili, Menderes hükümetinin Yassıada'da inşa ettirdiği spor salonunda yargılanmıştı.
Menderes, Maliye ve Dışişleri bakanları Hasan Polatkan ile Fatin Rüştü Zorlu'nun idam kararları burada alındı. Menderes ve bakanlar, Demokrat Partili bürokratlar buralarda işkenceye uğradı. İdamına üç saat kala, Menderes'e, defalarca "İstirham ediyorum, yapmayın" demesine rağmen prostat muayenesi işkencesi burada yapıldı.
Yassıada, 2013'te Demokrasi ve Özgürlükler Adası ilan edildi. Yapımı yıl sonu bitecek proje kapsamında, kendine "Yüce Adalet Divanı" diyen aşağılık yargılamanın gerçekleştiği spor salonu ile adanın merkezinde bulunan şato ve altındaki zindanları kapsayan tarihi tüm yapılar muhafaza edilerek toplumsal hafızamıza kazandırıldı.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 604 Okunma Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.268 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.753 Okunma Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.710 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 438 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar