Migreni önlemek İçin öğün atlamayın

Yaygın bir tabirle baş ağrısı şeklinde ifade edilen migren hastalığı erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Her beş kadından biri ve her 10 erkekten birinde migren rahatsızlığı...

Yaygın bir tabirle baş ağrısı şeklinde ifade edilen migren hastalığı erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Her beş kadından biri ve her 10 erkekten birinde migren rahatsızlığı görülür. Migren tam bir baş ağrısı nedeni olmakla birlikte, mide bulantısı, konuşma güçlükleri ve geçici de olsa görme problemlerine de yol açar.

KAS AĞRISI GÖRÜLÜR
Migrenler genellikle kafanın solunda veya sağında, çoğunlukla şakakta, aynı zamanda baş ya da baş çevresinde görülür. Ağrının şiddeti orta ila şiddetli arasında değişir. Mide bulantısı ve kas ağrıları yaygındır ve birçok hasta aynı zamanda göz sulanması, burun akıntısı veya tıkanıklık yaşayabilir. Bir migren atağı 4-24 saat arasında sürebilir. Migrenler akşamları veya geceleri meydana gelir ve genellikle ruh hali, iştah ve aktivite düzeylerindeki farklılıklar gibi uyarı işaretleri ile görülür.

UYUŞMA İLE KENDİNİ BELLİ EDER
Bazı insanlar ayrıca ataktan önce auralı denilen görsel rahatsızlıklar yaşarlar. Bunlar parıldayan veya yanıp sönen zikzak çizgisi veya boş noktalar görmeyi içerir ve bazen el, kol ve yüz gibi vücudun bir tarafında karıncalanma veya uyuşma ile eşleşir. Auralı görüş, genellikle bir migren atağından önce 10-30 dakika kadar sürer.

MİGRENİN EVRELERİ NELERDİR?
Predrom, aura, atak ve postdrom olarak dört evreden oluşan migreni tetikleyen unsurlar vardır. Sıcaklık, yüksek nem oranı, stres, açlık, ağır kokular, lodos, mevsimsel değişiklikler, titreyen herhangi bir ışık, sigara dumanı, sağlıksız beslenme, öğün atlama, adet dönemi ve doğum kontrol hapları migreni tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır. Her türlü kafein içeren içecekler ve besinler, salam, sucuk, çerez türü besinler ve çikolata da migreni tetikleyen besinler olarak gösterilebilir.

TEDAVİ VE ÖNLENMESİ
ÇOĞU kişi migreni önceden önleyebilir. Bazı yiyecekler ve katkı maddeleri de atakları tetikleyebilir. Diyetinizin, bu yiyecekleri içermediğinden emin olun. Alkol, çikolata, kurutulmuş et ve balıkta bulunan nitratlar, peynir, kafeinli içecekler (çay, Kahve) , muz, turunçgiller, fındık ve fıstık ezmesi, bezelye, sirkeden uzak durun. Migreni önlemek için:
Ataklarından kurtulmak öncelikle stresten uzak durun. Gerekiyorsa bir uzmandan yardım alın.
Düzenli egzersiz yapın; hem fiziksel, hem de zihinsel rahatsızlıkların önüne geçin.
Ne uykusuz kalın, ne de uyku için çok fazla vakit çalın hayatınızdan. Kişiye bağlı olarak günde altı-sekiz saat uyku tavsiye edilmektedir.

MAGNEZYUM ALIN!
UNUTMAYIN, baş ağrısı ile savaşmanın bir yolu da kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin gıdalarla beslenmektir. Bunun için de ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelere market listenizin en üst sıralarında yer verin. Bununla birlikte, magnezyum içeren deniz ve soya ürünlerine, sarımsak ve yulaf ezmesine de mutfağınızda yer açın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar