Türkiye'nin böyle bir sorunu yok

Türkiye’de, Alevi-Sünni veya Kürt-Türk gibi bir meselemiz yok. Anadolu, kültür ve inançlar açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri. Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler burada bin...

Türkiye’de, Alevi-Sünni veya Kürt-Türk gibi bir meselemiz yok. Anadolu, kültür ve inançlar açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri. Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler burada bin yıldır birlikte kardeşçe yaşıyor. Dinler, mezhepler, etnik köken ve kimliklere baktığımızda ülkemiz bir bahar tablosu kadar çeşitli. Etnik ve mezhep kökeni çeşitliliği açısından değerlendirildiğinde Anadolu kadar iç içe geçmiş bir coğrafya zor bulunur.

Türkler, Kürtler, Sünniler, Aleviler, Katolikler, Ortodokslar, Süryaniler, Ermeniler, Lazlar, Latinler, Levantenler... Liste uzayıp gider. Burada doğup büyüyen, çocuklarını yetiştiren, geleceklerini inşa eden, evlilikler yapan, hep birlikte Türkiye’nin parçası olan insanlarımızdan bahsediyorum. Tarihte olduğu gibi bugün de birlikteyiz. Bilim, kültür, sanat ve iş hayatımıza herkes bir katkı veriyor.

ANADOLU’NUN ZENGİNLİĞİ

Burası; inanç, kültür ve görünümleriyle birbirlerine çok benzeyen insanların yaşadığı Danimarka, İsveç, Litvanya veya Japonya gibi bir ülke değil. Bizim gücümüz ve zenginliğimiz de bir oranda bu farklılıklardan kaynaklanıyor.

Bizi zayıflatan bir unsur değil. Farklı inançlar ve etnik kökenlerden ötürü kavga eden, savaşan, çatışan insanlar değiliz. Böyle olmadığımız için de yanı başımızdaki Ortadoğu ülkelerinden ayrışıyoruz. Türkiye’yi Lübnanlaştıracak, Pakistanlaştıracak söylemlerin toplumun kahir ekseriyetinde bir karşılığı yok. İnsanları mezhep ve etnik kökenlerinden ötürü hedef gösterenlere verecek cevabımız şudur:

Ortadoğu’yu yakan, mahveden bu oyuna biz gelmeyiz. Eksik bilgi, önyargı, çarpıtılmış tarihî olaylar veya hurafelerin peşine takılacak değiliz. Alevi vatandaşlarımız, Kürtler veya kendilerini hangi etnik köken veya kimlikle tarif ederse etsin, bütün vatandaşlarımız eşit yurttaştır. Kimsenin bir diğerini aşağılama, küçültücü sözle incitme hakkı yoktur. Türkiye’deki vatandaşlarımızın çok büyük bölümünün benim gibi düşündüğü kanısındayım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 130 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 217 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar