Türkiye Washington’dan F-16’ları alabilecek mi?

Türkiye Amerika Birleşik Devletleri’nden 40 adet yeni F-16 ve ayrıca mevcut uçakların modernizasyonunda kullanılmak üzere 80 adet kit satın almak istiyor. Peki F-35 uçakları gündemdeyken buraya nasıl gelindi? Önce neler...

Türkiye Amerika Birleşik Devletleri’nden 40 adet yeni F-16 ve ayrıca mevcut uçakların modernizasyonunda kullanılmak üzere 80 adet kit satın almak istiyor. Peki F-35 uçakları gündemdeyken buraya nasıl gelindi? Önce neler yaşandığını hatırlatayım: Türkiye, geleceğin savaş uçağı olarak kabul edilen 5. nesil F-35’lerin program ortağı olmuştu.

Başka bir ifadeyle bu gelişmiş uçağın en önemli üreticilerinden biriydi. Ankara füze savunma sistemi konusunda da NATO ve özellikle ABD ile birlikte hareket etmek istedi. Patriot füzelerine talip oldu. Ancak Ankara ile Washington arasında çeşitli cephelerde ortaya çıkan görüş ayrılıkları sebebiyle NATO ülkeleri, Türkiye’nin korunması amacıyla verdikleri Patriot sistemlerini teker teker çekti.

Türkiye, Katyuşa ve diğer füzelerin hedefi olmaya başladı. Sınır bölgesinde çok sayıda köye füze isabet etti. Suriye ile Irak’taki otorite boşluğu ve terör üsleri, Kafkasya’daki istikrarsızlık ve İran’ın belirsiz hamlelerine Yunanistan’ın hızlı silahlanması eklenince Türkiye acil olarak füze savunma sistemi temin etmeye karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nden Patriot alınmak istendi. Teklifler iletildi. Ancak uzun bir zaman geçmesine karşın ABD bu isteğe yanıt vermedi. Yönetim Kongre engellerine işaret etti, Türkiye’nin istediği bedelin kabul edilmediği, füzeler satılsa bile teknoloji transferinin söz konusu olamayacağı yanıtı verildi.

EN KRİTİK KARAR 

Ankara bunun üzerine Çin ve Rusya ile görüşmelere başladı. Önce Çin ile anlaşmaya yaklaşıldı ancak bir süre sonra bu teklifin değerlendirilemeyeceği açıklandı. Ardından Rusya ile S-400 diyaloğu hızlandı. Sonunda Türkiye Moskova’dan S-400’leri almaya karar verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 130 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 217 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar