Beyoğlu Belediyesi ve PTT’nin anlamlı girişimi

Beyoğlu’ndaki tarihî postane binasının hatıralarımda güzel bir yeri var. Doğduğum eve yürüme mesafesindeki bu güzel yapı o dönem şehrin en işlek noktalarından biriydi. Yurt dışındaki...

Beyoğlu’ndaki tarihî postane binasının hatıralarımda güzel bir yeri var. Doğduğum eve yürüme mesafesindeki bu güzel yapı o dönem şehrin en işlek noktalarından biriydi. Yurt dışındaki arkadaşlarıma mektuplarımı buradan gönderiyordum. O dönem evlerimizde telefon yoktu, arayacağımız şehirlere telefonu buradan bağlatıyor, görüşmelerimizi de oradan yapıyorduk. Yıllar sonra bu şık binaya Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın davetiyle dün bir kez daha gittim.

Galatasaray Lisesi’nin hemen karşısında, mülkiyeti PTT’ye ait olan klasik yapı, günümüzde Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılıyor. Birçok kişinin önünden geçtiği ancak zengin tarihini yeterince bilmediği eski postane binası, 10 Kasım Atatürk’ün vefat yıldönümünde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Beyoğlu Belediyesi ve PTT tarafından hazırlanan “Atatürk ve Cumhuriyet Pulları Sergisi”, kapılarını ziyaretçilere açtı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk burada 30 Kasım tarihine kadar özel bir sergiyle anılacak.

PTT’nin 10 Kasım’a özel çıkardığı pul da bu vesileyle koleksiyonerlerin ilgisine sunuldu. Ayrıca sınırlı sayıdaki Özel Gün Zarfı, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız tarafından sergi salonunda imzalandı. Atatürk’ün seyahatlerinde trende dinlediği şarkıların kayıtları, serginin açılışında taş plaktan dinleti programıyla misafirlerle buluştu. Riyaset-i Cumhur Saz Heyeti’nin icra ettiği eserlerde Safiye Ayla’dan Münir Nurettin Selçuk’a, Atatürk’ün konserine giderek herkesi şaşırttığı Melek Tokgöz’e kadar özel seslerin imzası var.

Büyük devletler, millî mücadele tarihlerini ve kurucu devlet adamlarını el üstünde tutar ve dünyanın daha yakından tanıması için dikkat çekici şeyler yapar. Londra’da, Paris’te çok somut örnekleri var. Avustralya ve Yeni Zelandalılar her yıl Çanakkale’ye binlerce vatandaşını taşıyarak tarihteki önemli olaylarını yeniden yaşatıyor. İki hafta kadar önce gittiğim Washington DC’de, ABD’nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson’ın devasa anıtındaki etkinliklere rastladım.

Beyoğlu da bizim için böyle bir birikime sahip. Tarihimizin çeşitli dönemlerinde şehrin finans ve kültür merkezi olmuş, eşsiz yapıları ve büyüleyici sokaklarıyla özel bir yer. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 14 Kasım tarihine kadar sürecek olan Beyoğlu Kültür Yolu faaliyeti de şehrin bu bölgesinin çeşitli yönleriyle tekrar hatırlanması amacıyla düzenleniyor. Beyoğlu, Atatürk’ün İstanbul’daki yaşamında Şişli ile birlikte en fazla zaman geçirdiği, önemli etkinliklere katıldığı iki ilçeden biri durumunda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 130 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 217 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar