Türkiye’nin Musul’daki pozisyonu

IRAK'tan başka Musul'la ilgili olması gereken bir ülke varsa o da Türkiye'dir. Bu hem tarihi hem hukuki olarak böyledir. Bu gerçek bilindiği içindir ki, ABD, Bağdat’ı Türkiye’ye karşı bağırtıyor....


IRAK'tan başka Musul'la ilgili olması gereken bir ülke varsa o da Türkiye'dir. Bu hem tarihi hem hukuki olarak böyledir.

Bu gerçek bilindiği içindir ki, ABD, Bağdat’ı Türkiye’ye karşı bağırtıyor. Aynı şeyi İngiltere, Fransa ve İran’ın da yaptığı bir diğer gerçek.

ABD ve İngiltere’nin kaygısı tarihten kaynaklanıyor. Türk askerinin Musul’a girmesi halinde bir daha oradan çıkmayacağı kaygısı taşıyorlar. Bu da eskiden olduğu gibi Musul-Kerkük petrolünün paylaşımı planlarından kaynaklanıyor.

PETROL MESELESİ

Petrol meselesinden başlayalım...

Konu Musul petrolüyse, bu petrolden hukuken tazminat mahiyetinde hak sahibi olan Türkiye’dir. Türkiye’ye 1934 yılından 1952 yılına kadar tazminat ödenmiştir. Ancak hesaplamalarda anlaşma sağlanamamıştır. 1951 yılından itibaren bütçeye bu tazminat geliri alacak olarak kaydedilmiştir. 1955 yılında bütçeden çıkarılmış, 1958 yılında yeniden alacak olarak konulmuş ve bu fasıl Turgut Özal 1987 yılında bütçeden çıkarıncaya kadar her bütçede yer almıştır. Tazminat alacağının tutarı hâlâ tartışmalıdır. Şunu da belirtmek gerekir ki, Türkiye, Musul olayıyla bu tazminat nedeniyle ilgileniyor değildir ama bir bağ aranıyorsa, diğer ülkelerde olmayan bir bağ Türkiye için vardır.

SİYASİ BOYUT

Siyasi boyutuna gelince...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir Taşla İki Kuş 06 Mayıs 2024 | 140 Okunma Uygulanmayan Anayasa 01 Mayıs 2024 | 155 Okunma İYİ Parti'de Değişim Olur mu? 29 Nisan 2024 | 860 Okunma Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar