Üç Bayram Bir Arada

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.Atatürk’ü çağdaşı liderlerden üstün kılan özelliklerinden biri Kurtuluş Savaşı’nı ulusal egemenliği yansıtan Millet Meclisi’yle...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.

Atatürk’ü çağdaşı liderlerden üstün kılan özelliklerinden biri Kurtuluş Savaşı’nı ulusal egemenliği yansıtan Millet Meclisi’yle birlikte yürütmüş olması, bir diğeri de dünyada çocuklara bayram hediye eden tek devlet adamı olmasıdır.

Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı Millet Meclisi’yle ve ondan aldığı yetkiyle yürütmesi egemenliği Saray’dan alıp ulusa vereceğinin ilk işaretidir.

Ahmet Taner Kışlalı hocamızın Kemalizm, Laiklik ve Sonrası kitabından aktırdığı gibi henüz 1919 Temmuz’unda Mazhar Müfit Kansu’ya yapacaklarını şöyle not ettirmiştir:

“Zaferden sonra şekl-i hükümet cumhuriyet olacaktır. Bu bir. İki Padişah ve hanedan hakkında zamanı gelince icap eden muamele yapılacaktır. Üç, tesettür kalkacaktır. Dört, fes kalkacak, medeni milletler gibi şapka giyilecektir.”

Bu not Atatürk’ün laik, demokratik bir cumhuriyet kurmayı hedeflediğini gösterir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uygulanmayan Anayasa 01 Mayıs 2024 | 155 Okunma İYİ Parti'de Değişim Olur mu? 29 Nisan 2024 | 860 Okunma Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 124 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar