Mademki faiz sebep enflasyon sonuçtu…

Çok değil, daha bir ay önce Çin ekonomi modelinin tartışıldığı günlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu bakanı, daha doğrusu CB sisteminde “siyasi teknisyeni” Nureddin Nebati...

Çok değil, daha bir ay önce Çin ekonomi modelinin tartışıldığı günlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu bakanı, daha doğrusu CB sisteminde “siyasi teknisyeni” Nureddin Nebati cansiperane bir şekilde ucuz işgücüne dayalı büyüme modelini savunuyordu. Haber Türk’ten Sevilay Yılman’a verdiği röportajda bu modelin Çin değil Türkiye’ye özgü bir model olduğunu, iş dünyasına bu modeli ayrıntılarıyla anlattığını ve ucuz işgücüne dayalı ekonomi modelini iş dünyasının memnuniyetle karşıladığını anlatmış, hatta Türkiye’nin “çok güçlü bir şekilde bu modeli hayata geçirmek üzere yola çıkma” hazırlığında olduğunun müjdesini vermişti. Sevilay Yılman’ın “modelinizi daha çok anlatmanız gerekiyor, kamuoyu sizden daha fazla açıklama bekliyor”sözlerine “Yavaş yavaş anlatacağız, hazırlıklarımı tamamlıyorum. Önce MYK’ya sonra kabineye sunacağım ve sonra da kamuoyunun karşısına çıkıp anlatacağım” yanıtı veren Sayın Nebati bu modelin başarısız olmasının ise kendisini çok üzeceğini söylemişti. (13 Aralık 2021)

Bakan Nebati’nin 13 Aralık 2021 tarihli açıklaması böyle. Sayın Nebati Türkiye’ye özgü ekonomi modelinin hazırlıklarını tamamlamış mıydı, MYK’ya ve kabineye sunma fırsatını bulabildi mi bilmiyoruz.

***

Merkez Bankası 16 Aralık’ta faizi 200 baz indirdi. Piyasalar allak bullak oldu. Döviz aldı başını gitti, enflasyon fırladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Aralık’ta çıktı “Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz” sözleriyle “Dövize endeksli TL mevduat” modeline geçildiğini açıkladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Olsun, MHP lideri Bahçeli yeni duymuş! 24 Nisan 2024 | 1.156 Okunma Erdoğan seçimi kaybetme pahasına seçim ekonomisi yapmadı mı? 18 Nisan 2024 | 1.231 Okunma Mevzu zaten Gazze değildi de… 16 Nisan 2024 | 530 Okunma Özgür Özel’in yeni CHP’si… 09 Nisan 2024 | 645 Okunma YSK Erdoğan’ın hoşnut olmayacağı bir karar verdi... 05 Nisan 2024 | 948 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar