Yeni Kafkas Seddi planı

Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da arkadaşlarıyla görüşerek İstiklâl Savaşı’nın stratejisini saptadı: “Şarkta bir istinatgâh yaratarak İzmir’i kurtarmak.” Bugünkü...

Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da arkadaşlarıyla görüşerek İstiklâl Savaşı’nın stratejisini saptadı: “Şarkta bir istinatgâh yaratarak İzmir’i kurtarmak.” Bugünkü Türkçeyle: Doğu’da bir dayanak yaratarak İzmir’i kurtarmak.”
İNGİLİZLERİN KAFKAS SEDDİ
İstiklâl Savaşımızın hedefi, dayanacağı güçler, dostları, düşmanları, hepsi bu formülün içinde saklıydı.
İşgal altında olmayan, diri kalmış millî güçler Doğu’daydı.
Dostumuz Sovyet Rusya Doğu’daydı. 
İngiliz emperyalizmi, Türkiye ile Sovyet Rusya arasındaki bağı koparmak için Kafkaslarda bir set inşa etmek peşindeydi. Bu amaçla Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan devletlerini kurmuştu. İstiklâl Savaşımızın başlarında Mustafa Kemal Paşa ile diğer komutanlarımız arasındaki yazışmaları incelediğimiz zaman görüyoruz: Bu seddi yıkarak Sovyet Rusya ile dayanışma yolunu açmak ve cephemizi Batı’ya dönmek öncelikli meseleydi.
Bu plan uygulandı. Devrimci Türkiye Hükümeti ile Devrimci Sovyet Hükümeti’nin orduları, İngilizlerin Kafkas Seddi’ni yıkarak Nahcivan’da buluştular. Mustafa Kemal Paşa, Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ne bu müjdeyi verdiği zaman, salon yoğun alkışlarla ayağa kalkmıştı. Bu sürecin hikâyesini Kemalist Devrim-4 Kurtuluş Savaşı’nda Kürt Politikası başlıklı kitabımızdan okuyabilirsiniz. 
YENİ KAFKAS SEDDİ
Kafkaslar’da Türkiye ile İran ve Türkiye ile Rusya arasına set çekme sırası, şimdi ABD emperyalizminde. Bu plan bugün Türkiye ile Azerbaycan’ı birbirinden koparma maddesini de içeriyor. 
PKK/HDP’nin Türkiye-Rusya ve Türkiye-İran sınır...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar