Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum

Bir Ramazan’a daha veda ediyoruz. Yarın son gün.Ramazan, vicdanlarımızda bencilliği, çıkarcılığı, kibri, kini ve öfkeyi sorguladığımız bir iklim. Ve elseverliğimizi...

Bir Ramazan’a daha veda ediyoruz. Yarın son gün.

Ramazan, vicdanlarımızda bencilliği, çıkarcılığı, kibri, kini ve öfkeyi sorguladığımız bir iklim. Ve elseverliğimizi, arkadaşlığımızı, paylaşmacılığımızı, alçak gönüllülüğümüzü, bağışlayıcılığımızı, hoşgörümüzü, dayanışmacılığımızı, insan sevgimizi teraziye vurduğumuz bir mevsim.

Ramazan’da kendimizi erdemlerimizle tartarız ya da tartmamız bize öğütlenmiştir. O nedenle “onbir ayın sultanı” diyoruz. Diğer ayları Ramazan’dan koparmıyoruz, Ramazan’a bağlıyoruz. Sultan olduğuna göre, her daim Ramazan’ın fermanı geçerlidir. Dolayısıyla oruç tutmanın anlamı, bütün hayatımızı Ramazan’ın erdemleriyle yaşamaktır.

Ramazan, bu hakikî anlamıyla bir insanlık tanımıdır, bir insanlık özlemidir, umutlarımıza dâvettir, iyimserliğe çağrıdır.

Ramazan’da bir bakıma hem kendimizi yeniden tanımlıyoruz hem de yaşamak istediğimiz toplumu tanımlıyoruz.

Oruç tuttuk, güneşin altında ekmek yemedik ve su içmedik, ancak başkasının ekmeğiyle oynadık, suyunu bizim arkımıza çevirdik!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin tasarruf yeteneği 27 Nisan 2024 | 106 Okunma Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.632 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar