TÜSİAD liderinin önemli konuşması

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın 18 Ocak 2018 günü TÜSİAD 48. Genel Kurul Toplantısı Açılış Konuşmasını Aydınlık’ta okumuşsunuzdur (19...

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın 18 Ocak 2018 günü TÜSİAD 48. Genel Kurul Toplantısı Açılış Konuşmasını Aydınlık’ta okumuşsunuzdur (19 Ocak 2018). Ancak tarihsel önemi nedeniyle konuşmayı bir de bu köşede özetlemekte yarar var:

* YENİ DÜNYA: Dünyanın ekonomik ve siyasi yapısında önemli değişimler yaşanıyor.

* LİBERALİZM EMPERYALİZMİN HİZMETİNDE: Liberal demokratik düzenin eşitlik ve adalet getirmediği, sadece batının emperyalist politikalarına hizmet ettiği iddiaları birçok ülkede güç kazanıyor.

* AĞIRLIK MERKEZİ BATINDAN DOĞUYA KAYIYOR: Dünyanın ağırlık merkezi Batıdan Doğuya doğru kayıyor. Bu sadece ekonomik güç açısından değil, siyasi ve askeri güç açısından, hatta kültürel açıdan da geçerli. Kültür ve inanç sistemleri olarak Batının hegemonyası zayıflıyor, Doğunun değerleri giderek yükseliyor. Geçen sene dünyada en hızlı büyüme sağlamış ülkelerin pek azında liberal ekonomi ve politika ilkelerinin geçerli olduğunu görüyoruz.

* DEVLETÇİLİK ÇÖKMEDİ. LİBERAL DEMOKRASİ VE PİYASA EKONOMİSİ BÜTÜN DÜNYAYA BARIŞ VE REFAH GETİRMEDİ: Çin, devlet güdümündeki ekonomilerin, bir gün mutlaka çökeceği inancını yerle bir etti. Liberal demokrasi, hukuk devleti ve piyasa ekonomisinin tüm dünyaya barış ve refah getireceği beklentisinin boş çıktığını itiraf etmek durumundayız.

* GÜÇLÜ LİDERLER DÖNEMİ: Değişime uyum sağlamak ve değişimin geniş kitleleri etkileyen sonuçlarıyla başa çıkmak için birçok ülkede, güçlü liderler dönemine girildiğini görüyoruz.

* YOKSULLUKTAN KURTULAN NÜFUS DEMOKRATİK REJİMLERDE: Çoğulcu, özgürlükçü, demokratik rejimler dünyada refah ve barışı sağlamakta açık ara önde. Zenginleşen nüfusun belli bir bölümü Çin gibi otoriter yönetimlerde görülse de, yoksulluktan kurtulan nüfusun üçte ikisinin demokratik ülkelerde olduğunu akıldan çıkartmamak gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar