İsrail’le “yeni işbirliği”

Rus uçağının düşürülmesi sonrası ekonomik/ticarî alandan sosyal-siyasî boyutlara varan büyük zarara karşı ortaya atılan “alternatif”lerle siyasî iktidardan garip biçimde “İsrail...

Rus uçağının düşürülmesi sonrası ekonomik/ticarî alandan sosyal-siyasî boyutlara varan büyük zarara karşı ortaya atılan “alternatif”lerle siyasî iktidardan garip biçimde “İsrail hamlesi” geliyor.
Türkiye’nin Rusya ile krizde 5 milyar dolar ihracat, 25 milyar ithalata ilâveten ticaretten turizme 20 milyar doları bulan gelir kaybına karşı ileri sürülen “yeni fırsatlar”ın başına İsrail konuluyor.

Cumhurbaşkanı’nın, Paris’te Kol Yisrael isimli İsrail Ordu Radyosuna “Bölgedeki son gelişmeler ışığında İsrail’le Türkiye ilişkileri tamir edilmeli” çağrısı bunun ilk sinyali. (Israel National News, 1.12.15)

Bir diğer garabet, daha düne kadar başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Ankara’dakilerin İsrail’e meydan okuduğu propagandasını manşete çeken medyanın şimdi İsrail’le arayı düzeltmeye zemin hazırlama konumuna gelmesi.

Gerçek şu ki, zâhirî “sert söylem” ve “kınamalar”la kalan “İsrail karşıtlığı” perdesinde AKP iktidarında bu ülkeyle tam gaz süren ilişkiler resmî rakamlarla kat kat arttı, arttırıldı. İsrail’le ekonomik, askerî ve siyasî “stratejik işbirliği” devam etti.

Evvela, İsrail Başbakanı Olmert’le 15 Temmuz 2004’te Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, GAP’ı, KOP’u (Konya Ovası Sulama Projesi) ve Tuz Gölünü içine alan, tarımdan tohumculuğa, sulamadan hayvancılığa, güvenlik ve çevreden pazarlamaya geniş kapsamlı ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine dair “Türkiye-İsrail II. mutabakat zaptı” imzalandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar