İfâde hürriyeti, en aykırı düşünceleri de kapsar

Devleti hataları için ikaz ederken, elbette terör örgütünün vahşeti ve terörü mâzur gösterilemez ve teğet geçilemez. Lâkin örgütün gaddarlığı devlet adına hukuk...

Devleti hataları için ikaz ederken, elbette terör örgütünün vahşeti ve terörü mâzur gösterilemez ve teğet geçilemez. Lâkin örgütün gaddarlığı devlet adına hukuk dışılığa da gerekçe olamaz.
Asıl olan, çağdaş demokrasi ve hukukun belirlediği, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslar arası insan hakları sözleşmeleri ve Anayasada teminatını alan fikir ve ifâde hürriyetine alabildiğine serbestiyet vermek, buna mukabil teröre, silâhlı eyleme asla müsamaha göstermemektir.

En son Bilim Akademisi’nin yazılı açıklamasında yer alan “Elbette ki şiddet ve terör, insanlığa, yaşama hakkına, temel hak ve özgürlüklere yönelik açık ve ağır bir saldırıdır. Şiddet, kin ve nefretin demokratik bir toplumda mâzur gösterilmesi, savunulması, övülmesi ya da teşviki söz konusu değildir. Ancak demokratik toplumların özgürce biçimlenmesini sağlayan ve basit ya da yansız düşünce açıklamaları dışında eleştirel nitelik taşıyabilen ifâde özgürlüğüdür” ölçüsü esastır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar