Vahîdettin rüyasında görmüş

Vahîdettin Sevr'i imzalamadı! Ohh!! Temize çıktı! Vahdettinciler dolayısıyla M. Kemal'le hesabı olanlar ellerini ovuşturuyorlar. Hiç şüpheniz olmasın sonunda imzalayacaktı. "Zat-ı Şahane" hadi...

Vahîdettin Sevr'i imzalamadı! Ohh!! Temize çıktı! Vahdettinciler dolayısıyla M. Kemal'le hesabı olanlar ellerini ovuşturuyorlar. Hiç şüpheniz olmasın sonunda imzalayacaktı.

 "Zat-ı Şahane" hadi kaçtı demeyeyim (Vahîdettinciler üzmek istemem!) geri dönmek için Türkiye'den İngiliz gemisiyle ayrıldıktan çok sonra "Sevr'i imzalamaktansa tahttan ayrılırım." demişmiş.  İngilizler ne derse yapmak zorundaydı. Yüreği yansa da "kukla"ydı.

Dönemini incelerseniz, kelimeyi yerinde kullandığımı anlayacaksınız.

Padişah'ın nasıl bir hâlet-i ruhiye içinde olduğunu anlamak için iki örnek vereceğim:

Ali Fuad Türkgeldi (1867-1935), hem Mehmet Reşat, hem de Vahîdettin zamanında mabeyin başkâtipliği yapmış, her iki padişahın da çok yakınında bulunmuştur.

İttihat ve Terakkî ileri gelenlerinin Malta Adası'na sürgünleri haberinin Vahîdettin'e nasıl ulaştığını ve onun ne dediğini şöyle anlatır:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar