Atatürk milliyetçidir

Sanki milliyetçilik belli kesime münhasırmış gibi, birileri kendilerini o belli kesimden ayırmak için, "Atatürk milliyetçiliği" diye bir şey uydurdular.  "Biri" saçmalamış: "Nedir Atatürk...

Sanki milliyetçilik belli kesime münhasırmış gibi, birileri kendilerini o belli kesimden ayırmak için, "Atatürk milliyetçiliği" diye bir şey uydurdular.

 "Biri" saçmalamış: "Nedir Atatürk milliyetçiliği? Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denmesidir! Yani halkın, emperyalizme karşı kurtuluş ve devrim ile milletleşmesidir! / Ve özellikle belirtelim: Demokratik devrimlerimizin motoru olan milliyetçilik, hiçbir zaman ırkçı olmamıştır. Fakat Türk milliyetçiliğinin bir kanadı NATO ve "küçük Amerika" sürecinde ülkücülüğe dönüştürülmüş, komünizme karşı ırkçılık halini almıştır!" (Mehmet Ali Güller, "Atatürk milliyetçiliği ve devrimci cumhuriyet", Cumhuriyet, 23 Ocak 2021)

Bir başka isim, kendi anladığı milliyetçiliği tarif ediyor: "Atatürk milliyetçiliği; emperyalizme karşı Kurtuluş Savaşı veren, devlet kuran, devrim yapan, mazlum bir milletin, antiemperyalist milliyetçiliğidir. Bu yönüyle ezilen dünyaya örnektir. Özeldir, özgündür ve öncüdür." (Barış Doster, "Milliyetçilik Sınıfsallık ve Emperyalizm", Cumhuriyet, 30 Ocak 2021).

Barış Doster'in kıyasa gitmemesinde Türk dünyasını yakından tanımasının rolü olmalı.

Nutuk'ta "Türk", "Türkler" ister istemez sık geçer. Ama "Türk milleti" ifadesiyle bir yerde karşılaşırız: "Efendiler; Ahmed İzzet Paşa, nân ü nimetiyle yetiştiği Türk milletinin içinde kalarak, ona en acı ve kara günlerinde hizmet etmeyi, Vahîdeddin'in hâdimi olmaya tercih edememişti." (Nutuk, 1927 baskısı, s. 441)

Bir başka yerde, nasıl bir millet olduğumuzun tarifinde yer alır: "Biz, Türkler, bütün tarihî hayatımızca hürriyet ve istiklâle timsâl olmuş bir milletiz!" (s. 497)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar