Tengricilik değil Kur'ân mesajı

Neden İslâmcılar döneminde "ateizm", "deizm" tartışılmaya başlandı. Tartışıldığına göre, bir yöneliş var ve endişe duyuluyor.Yeni bir yöneliş de "Tengricilik"... "Şamanizm" ortaya...

Neden İslâmcılar döneminde "ateizm", "deizm" tartışılmaya başlandı. Tartışıldığına göre, bir yöneliş var ve endişe duyuluyor.

Yeni bir yöneliş de "Tengricilik"... "Şamanizm" ortaya atılmıştı. Milliyetçi Hareket'in "Atsız kanadı" öne çıkarmıştı. Veya Atsız kanadı "Şamanist" görülürdü. 1968-1971 arası ağırlıklı olmak üzere bu tartışma sürdü. Türkeş, MHP içinde "Şamanistler"i ayıkladı. Bu yüzden eski dost Atsız'la karşı karşıya geldi. Hem de öyle böyle değil; tam muarızlardı.

Kavgalar oldu... Hatta Ankara Kurtuluş Parkı'nda bir ölüm hâdisesinden de bahsedilir. Atsız, bu hâdiseye çok öfkelenmiş ve suçu Türkeş'e atmak istemişti. Ötüken dergisinde "Ne Yaptığını Bilmeyenler" başlığıyla yazdığı yazı çok ağırdır. (S. 115, 1973).

Türkeş, Atsız'la münasebetini, tartışmasını, takışmasını Hulûsi Turgut'un "Şahinlerin Dansı-Türkeş'in Anıları"nda ayrıntılı anlatmıştır. (Meğer "Şahinlerin Dansı", Türkeş'in hatıralarının bir kısmıymış. Hulûsi Turgut Bey, yakında mevcut kitabın birkaç misli hacimle Türkeş'in ağzından dinlediği bütün hatıralarını yayınlayacak.)

O dönem çatışmalarını araştırdım. Atsızcı-Türk/İslâmcı Ülkücü öğrenci liderleriyle görüştüm. Türkeş kitabında bunları verdim. Ayrıntıya girmeyeceğim. (İç çatışmalar sırasında, İstanbul Edirnekapı Yurdu'nda yaralanan bir zat şimdi MHP Genel Başkan yardımcısı. Hepsi geçti artık.)

"Tengricilik"e, "Şamanizm"in yeni adlandırması diyebiliriz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar