Malazgirt'ten Turan'a

Bugün 26 Ağustos. Malazgirt Zeferi'nin 947. yıldönümü.Yahya Kemal, "Malazgirt Zaferi"yle yeni bir tez ortaya atmıştır. Fransa'da kaldığı yıllar, Fransız milliyetçileri onu epey yoğurmuştur. Camile Jullian'in...

Bugün 26 Ağustos. Malazgirt Zeferi'nin 947. yıldönümü.

Yahya Kemal, "Malazgirt Zaferi"yle yeni bir tez ortaya atmıştır. Fransa'da kaldığı yıllar, Fransız milliyetçileri onu epey yoğurmuştur. Camile Jullian'in "Fransız milletini bin yılda, Fransa'nın toprağı yarattı." sözü zihnini meşgul etmiş ve Türk tarihi için, bir dayanak bulduğunu düşünmüştür. Düşünmüştür, diyorum, Fransa'da o, Jön Türkler'le birliktedir ve kendisini giderek onlardan ayırmaya başlamıştır. Camile Jullian'in sözü onu Turan'dan beriye, Anadolu topraklarını "vatan" edinişimizin başlangıcı "Malazgirt"e getirmiştir.

Fransız tarihçileri "tarih ortasında Fransızlığı" aramışlardır.

Nihad Sami Banarlı, adına enstitü kurulmasına önayak olduğu Yahya Kemal'in (Samiha Ayverdilerin "Kubbealtı Cemiyeti bünyesindeki Yahya Kemal Enstitüsü) "vatan" anlayışını şöyle özetler:

 "Yahya Kemal'e göre, Türklük, dünya coğrafyası üzerinde birçok vatanlar kurmuş fakat onun fethettiği ve vatan edindiği toprakların en azîzi, bizim 1071 Malazgird Zaferi'nden bu yana, Türk kanıyle İslâm îmânının birleşmesinden doğan kudretle aldığımız, alırken de her köşesini ecdad kanıyla değerlendirdiğimiz Anadolu ve Balkanlar Türkiyesi olmuştur. Milliyetimiz, bu son vatanın taşını toprağını Türkleştirerek, onu 900 yıl içinde tam bir Türk vatanı hâline koymuştur." (Bir Dağdan Bir Dağa, Kubbealtı Neşriyatı, 2012).

Yahya Kemal, bir kısmı hocası olan Fransız tarihçilerinden mülhem "tarih ortasında Türklüğü" arıyor. "Niye tarih ortasında?" sorusu ayrı bir cevap gerektirir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar