‘O zaman yeni bir dünya kurulur!.’

Şimdi bir eksen lafı çıktı.. Bu laf aslında İkinci Dünya Savaşı'ndan önce çıkmıştı, dünya siyaset sahnesine.. Savaş öncesi Almanya, İtalya ve Japonya anlaşma yapınca, bunlara ve...

Şimdi bir eksen lafı çıktı.. Bu laf aslında İkinci Dünya Savaşı'ndan önce çıkmıştı, dünya siyaset sahnesine.. Savaş öncesi Almanya, İtalya ve Japonya anlaşma yapınca, bunlara ve sonradan katılanlara, "Eksen devletleri" denir olmuştu.. (O zamanın Türkçesiyle mihver.. Uluslararası adıyla axis..)
(..Bugün) Türkiye'nin eksen değiştirmesi, Cumhuriyet'le birlikte içinde yer aldığı Batı'ya sırtını dönmesi oluyor. Batı'ya sırtını dönünce de, Doğu'ya bakar oluyorsun..
Eksen değişirse, değişir.. Batı'nın kölesi miyiz biz?. Sömürgesi, kolonisi mi?. Avrupa Birliği rezilliğini görüyorsunuz.. Kimleri, neleri aldılar Birliğe Türkiye'yi resmen oyalıyorlar.. Fransa ve Sarkozy oyalamayı da bıraktı. "Türkiye Avrupa Devleti değil ki, ne işi var içimizde" diyor, resmen..
Avrupa Futbol Şampiyonası'nı o Fransa ve Sarkozy'ye kaptırdık. Oylama sportif miydi, siyasi mi?. Beni güldürmeyin, kendinizi kandırmayın.
Efendim, Türkiye Müslüman ülkelere yaklaşıyormuş..
Avrupa Birliği'nin bir Hıristiyan Kulübü olduğunu bilmeyen var mı?.
Adam bana "Sen coğrafya olarak Doğusun, Hıristiyan da değilsin, ne işin var aramızda" diyecek. Niye diyecek?.. "Nasılsa gidecek yeri yok. O ikinci sınıf devlet statüsü ile bizim izin verdiğimiz kadar ardımızda olur.."
İşte o, o kadar uzun boylu değil.. Olamaz.. Olmayacağını 40 sene evvel, Başbakan İsmet İnönü, Amerikalılara söyledi hem de..
"O zaman yeni bir dünya kurulur. Türkiye de bu dünyada yerini alır.."
Türkçesi "Ayağını denk al Batı, Türkiye babanın uşağı değil" demekti bunun..
Turgut Özal, burnundan kıl aldırmayan Avrupa Birliği'ne karşı, Ruslarla, Karadeniz Birliği'ni kurunca, "Eksen" bir daha gündeme geldi, aslında.. Ardından Türk Cumhuriyetleri ile birlik için kolları sıvadık.. Ama "Ağabeyliğe kalkışınca" Rusları ürküttük, Orta Asya'yı kızdırdık, yürütemedik. Karadeniz ve Asya'da hızlı bir gelişmeyi başarsaydık, Avrupa şimdi mumdu..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar