Rizeli İsmail Kahraman'a çağrımdır

Leyla Zana, milletvekili yeminini ederken "Türkiye milleti" dedi ve Meclis Başkanı Deniz Baykal yemini kabul etmedi. Zana'nın tekrar yemin etmeyeceğini açıklaması üzerine başlayan tartışma sürüyor. Hâlbuki Zana, 2011'de...

Leyla Zana, milletvekili yeminini ederken "Türkiye milleti" dedi ve Meclis Başkanı Deniz Baykal yemini kabul etmedi. Zana'nın tekrar yemin etmeyeceğini açıklaması üzerine başlayan tartışma sürüyor. Hâlbuki Zana, 2011'de de, yine Baykal'ın yönettiği 7 Haziran seçimi ertesindeki yemininde de "Türkiye milleti" demiş ve herhangi bir tartışma yaşanmadan yemin kabul edilmişti.
Zana'nın yemin metninde, inanmadığına emin olduğum "Atatürk ilke ve inkılapları" üzerine yemin edip, "Türk milleti" ifadesi üzerinde, belki de üç harf olduğu için çok da 'arıza çıkmayacağını' umarak yaptığı değişikliği ve bu değişiklikteki ısrarını 'bastırılanın geri dönüşü' olarak okumak mümkün. Hatırlarsanız 1991'deki yemin töreninde, ilk kez vekil olan Zana, 30 yaşındaki genç bir kadınken, başında, köylü bir ananın hediyesi sarı- kırmızı- yeşil incecik bir bantla kürsüye çıkmış, yeminden sonra Kürtçe "Yaşasın Türk-Kürt halklarının kardeşliği" sloganı atmış ve Meclis birbirine girmişti. Ne de olsa sekiz yıl sonra Merve Kavakçı'yı kürsüye bile çıkmasına izin vermeden kovacak olan güruhun zihniyeti iş başındaydı.
Zana'nın duygusal çıkışları sadece bununla da sınırlı değildi. Mesela 2011'de, başörtülü vekil adayı göstermeyen kendi partisi dahil siyasîleri eleştirip, "Acaba ben mi başörtüsü takıp meclise girsem, diye düşünüyorum" demiş ve eklemişti: 
"Biz her şeyi total aldığımız için bir türlü değiştiremiyoruz. Kürtlerde de Türklerde de ara formül yok. Bırakın eğitimini bitirsin, ondan sonra tartışılsın. Öyle bir şey yapsam ama bana kalmaz. Birileri bu görevi yerine getirmeli. Bir hakkın gaspı varsa o hak verilmeli."
Yine HDP heyetinin YDG-H terörüne rağmen 'direniş' olarak yansıttığı Cizre'ye gittiği gün, İdil'de şunları söylemişti: 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir imha kampı olarak Gazze 26 Nisan 2024 | 1.321 Okunma Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 604 Okunma Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.268 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.756 Okunma Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.711 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar