“Kahrolsun Salı günleri!”

Başlıktaki söz merhum Başbakan Adnan Menderes’e ait.   Menderes’i Salı günlerinin böylesine kızdırmasının sebebi, o yıllarda da Meclis grup toplantılarının salı günleri yapılması.

Peki bir parti genel başkanını meclis grup toplantıları neden bu kadar kızdırmış olabilir ki diye düşünenler olabilir, malum kürsüye çıkıp konuşuyorsun, herkes her dediğini alkışlıyor sonra da kürsüden iniyorsun. Ama o zamanlar böyle değildi. Meclis grupları Meclis İç Tüzüğü’nü esas alarak çalışıyordu. Özellikle de Meclis’te çoğunluğu olan iktidar partilerinin meclis grupları bir nevi ön-  Meclis gibi çalışıyordu. Hükümet ve hükümet programları önce grupta tartışılıp güvenoyu almış, aynı Meclis genel kurulunda olduğu gibi vekillere, bakanlar için gensoru verme, onlara soru sorma hakkı verilmiş ve bu yüzden toplantılarda sık sık vekillerle hükümet arasında sert tartışmalar yaşanmıştır.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kayyım şampiyonluğa da mı karşı? 22 Nisan 2024 | 634 Okunma Benzemiyor mu? 20 Nisan 2024 | 1.044 Okunma Barcelona mı İstanbul mu daha pahallı? 17 Nisan 2024 | 698 Okunma Bu tekinsiz dünyada ülkeyi kim koruyabilir? 15 Nisan 2024 | 912 Okunma Bana kimle bayramlaştığını söyle... 10 Nisan 2024 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar