'Barzani’nin bağımsızlık ilanı savaşlara yol açar!'

Sevgili okurlarım, Ortadoğu’nun kanlı savaşlara sahne olduğu bir dönemde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani, Kuzey Irak için bağımsızlık referandumunun 25 Eylül’de...

Sevgili okurlarım,
Ortadoğu’nun kanlı savaşlara sahne olduğu bir dönemde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani, Kuzey Irak için bağımsızlık referandumunun 25 Eylül’de yapılacağını açıkladı. Ayrıca “Referanduma karşı çıkılması halinde kanlı bir savaşın yaşanacağını” öne sürdü. Bölge ülkeleri İran, Suriye ve Irak bu karara tepki gösterdiler.
Bu arada Almanya, Barzani’nin planını “ateşle oynamak” olarak tanımladı. ABD ise referandumun zamanlamasına itiraz etti.
Bilindiği gibi AKP Hükümeti Kuzey Irak’ın bağımsızlığını “kırmızı çizgi” olarak ilan etmişti. Kısa bir süre önce de Kerkük’te resmi dairelere IKBY bayrağının asılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan kükremiş ve “o bayrağı indirin, yoksa bedeli ağır olur!” demişti. Bu sert çıkıştan sonra, Erdoğan’ın “referandum” açıklamasını “tarihi bir hata”, “pişman olunacak bir karar” gibi sözlerle “yumuşak” tepki göstermesi şaşırtıcı oldu… Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik’in “Herkesin devlet kurma hakkı vardır… Kürt devleti kurulursa Türkiye boykot uygulamaz” demesi de, kafaları büsbütün karıştırdı!
Tüm öngörüleri doğru çıkan bilge diplomat, emekli büyükelçi Şükrü Elekdağ’la bugünkü söyleşimizde, Barzani’nin Ortadoğu haritasının yeniden çizilmesine yol açabilecek bu kararını irdeleyeceğiz.

* * *

UĞUR DÜNDAR (UD): Sayın Elekdağ, referandum kararının Türkiye ve bölge üzerinde ne gibi etkileri olur?
ŞÜKRÜ ELEKDAĞ (ŞE): Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yumuşak” olarak nitelenen açıklamalarının kamuoyunda “AKP Hükümeti’nin bağımsızlığa karşı sert bir tutum almadığı” izlenimini yarattığı bir gerçektir. Oysa, Kuzey Irak’ın Barzani’nin planladığı şekilde bağımsızlık kazanmasının, Ortadoğu’da yeni bir krize ve şiddetli etnik/mezhep savaşlarına yol açması kaçınılmazdır!.. Bunun hemen göze çarpan bir nedeni de referandumun, coğrafi kapsamının IKBY’nin Duhok, Erbil ve Süleymaniye’den oluşan anayasal sınırları dışına taşacak şekilde planlanmış olmasıdır. Barzani, IŞİD’e karşı savaş ortamında peşmergeler tarafından işgal edilen ve anayasa gereğince Bağdat yönetimine bağlı olan, Kerkük de dahil olmak üzere, “tartışmalı bölgeleri” referandum kapsamına almak suretiyle, bu toprakların fiilen ilhakını tescil etmek istiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.395 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 111 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 413 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 331 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 515 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar