Nefret suçu

Transfobi, toplumun cinsiyet normlarına uymayan insanlara karşı duyulan korkuyu, tiksintiyi, nefreti veya rahatsızlığı ve bunlara bağlı olarak şiddeti kapsayan sorunlu bir duygu ve düşünceler bütünüdür....

Transfobi, toplumun cinsiyet normlarına uymayan insanlara karşı duyulan korkuyu, tiksintiyi, nefreti veya rahatsızlığı ve bunlara bağlı olarak şiddeti kapsayan sorunlu bir duygu ve düşünceler bütünüdür. Transfobinin normalleştirilmesi bu sınıfa ait bireylerin farklılıklarından dolayı öldürülmesine kadar giden şiddet olaylarına yol açtığı için tehlikeli görülür.

Gelişmiş ülkelerde transfobiye dayalı nefret söylemi üretmek suçtur. Seren Serengil’in ekranda Selin Ciğerci için söylediği sözler, direkt nefret suçuna girer. Belki bizdeki yasalarda nefret suçu tanımlanmamış ama hukukta ‘hakaret’ halihazırda mevcut. Selin Ciğerci devletin pembe nüfus cüzdanı verdiği ve kadın olarak kabul ettiği bir insan.

Bülent Ersoy’un erkeklik günlerine dair fotoğrafların yayınlanmasına kanuni olarak yasak getirebildiği bir hukuk ülkesinde yaşıyoruz. Benzer bir şeyi sürekli Selin Ciğerci’nin erkek olduğunu tekrarlayarak yapan Seren Serengil aslında suç işliyor. Umarım Ciğerci hemen bir dava açar.

Seren Serengil’i aklı başında, eğitimli ve dünyada olup bitenden haberi olanlar zaten ciddiye almıyor. İşine geldiğinde “Biz Müslüman bir ülkeyiz” sözleriyle tribüne oynayan Serengil’e tribündekilerin de itibar etmemelerini diliyorum.

Mekancılar paket servis sektörün sadece yüzde 10’unu oluşturuyor diye dert yansa da en sevdiğimiz fine dining restoranlar bile kendilerini bu işe adapte etti. İstanbul’un en özel mutfaklarından birine sahip olan, şef Pınar Taşdemir’in Araka’sı da ‘Araka Deli’ adıyla bir paket servis hizmeti başlatıyor. Pınar “Yemeklerimizden paket serviste lezzetini kaybetmeyecek olanları Yeniköy ve çevresindeki semtlere servis edeceğiz” diyor. Buranın yemekleri tablo gibidir. Pakette bile olsa insanların poşetten çıkarıp hayranlıkla izleyecekleri şeyler yiyeceğine eminim.

Araka ve birçok ‘özel’ restoran paket servisi Fuudy uygulaması üzerinden yapıyor. Yemeksepeti’nin daha pahalı restoranları içeren versiyonu gibi düşünün. Ayrıca servis bölgesinde değilseniz bile ‘gel-al’ siparişi verip gidip kendiniz alabiliyorsunuz. Uygulamayı 2 gün önce indirdiğimde çok yavaştı, takılıyordu. Ama dün gelen güncelleme sonrasında sorunları çözülmüş, hızlıca akıyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Müjdeli haber 02 Mart 2022 | 126 Okunma Etin lezzetlisi 26 Şubat 2022 | 105 Okunma Hülya Avşar'dan 800 bin TL şoku 26 Şubat 2022 | 197 Okunma Dürüstlük 23 Şubat 2022 | 140 Okunma Hayvan sevgisi 19 Şubat 2022 | 68 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar