ABD, AB’ye gözdağı mı veriyor?

ABD 2. Dünya savaşından sonra, emperyalist hegemonyasının giderek gerilemesi karşısında bu kez 3. Dünya (Ticaret) savaşının işaret fişeklerini atmaya başladı.Bir yandan paylaşım savaşı...

ABD 2. Dünya savaşından sonra, emperyalist hegemonyasının giderek gerilemesi karşısında bu kez 3. Dünya (Ticaret) savaşının işaret fişeklerini atmaya başladı.

Bir yandan paylaşım savaşı başlatırken, öte yandan kural ve ilke tanımadan, demokratik hukuk değerlerini umursamadan, “America First” diyerek ekonomik milliyetçilik görüntüsü altında dünyaya gözdağı veriyor.

Dünyada, Çin ve İran başta olmak üzere çok sayıda ülkeye mali yaptırımlar uyguluyor, içeride ise yabancı düşmanlığını körüklüyor.

Bu arada hedefine AB’yi de koymuş durumda.

Amacı, mümkünse AB’yi dağıtarak, en azından bölerek ve güçsüzleştirerek, ABD’nin kayıtsız-şartsız güdümünde ve kontrolünde bir Avrupa düzenini sağlamak.

İlk olarak Brexit gündeme geldi. ABD’nin etle-tırnak olduğu İngiltere’nin, AB’den ayrılma kararının altında ABD’nin örtülü-açık politika, lobi ve etkisinin olduğu inkâr edilemez bir gerçektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 286 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar