Yeşil pasaport popülizmi!

Neredeyse her kurumun ve her kuralın içini boşaltıp, yozlaştıran iktidar zihniyeti, şimdi de "yeşil pasaportun" bile tabiri caizse çivisini çıkarmaya başladı. Türkiye’nin kuvvetler ayrımına...

Neredeyse her kurumun ve her kuralın içini boşaltıp, yozlaştıran iktidar zihniyeti, şimdi de "yeşil pasaportun" bile tabiri caizse çivisini çıkarmaya başladı.
Türkiye’nin kuvvetler ayrımına, bağımsız ve adil yargıya ve hukuk devleti olmaya yarın değil, hemen bugün ihtiyacının olduğu tartışmasız. Bunun için yargı reformu adı altında bir takım yasal iyileştirme ve düzenlemelerin yapılması bu açıdan olumlu bir şey kuşkusuz ki.
Gelin görün ki, 15 yıllık avukatlara yeşil pasaport verilmesinin, bu önemli reformun içine sokulmasının hangi acil ve gerekli ihtiyacın sonucu olduğu ise oldukça tartışmalı.
Yeşil pasaportu, çeşitli meslek gruplarına ve/veya toplum kesimlerine yönelik bir nevi "tatlandırıcı" ve/veya "ulufe" gibi dağıtmaya kalkışmanın bu kesimlere ne derecede saygınlık ve/veya menfaat sağladığı da tartışmalıdır.
Avukatlara verilince, şimdi de doktorlar sıraya girmiş durumda. Onları mühendisler, mali müşavirler ve diğer meslek gruplarının takip etmesine engel bir durum yok ortada.
Yeşil pasaport ilk üç derecedeki kamu görevlilerine, devlet sanatçılarına ve devlet sporcularına ve belli meblağın üzerinde ihracat yapan firma ve kurumların yöneticilerine veriliyordu genel olarak.
 ***
Türkiye, AB ülkelerinden farklı olarak böyle keyfi ve genişletici kriterler uyguladığı için, yani önüne gelene yeşil pasaport dağıtmaya başladığı için, Almanya geçtiğimiz günlerde, yeşil pasaport sahiplerine yönelik kontrollerini ve denetimini artırma kararı aldı maalesef.
Artık, bazı yeşil pasaport sahipleri Almanya’ya girişte uzun süre bekletiliyor, dönüş biletinin ibrazı isteniyor, kalınacak süre için en az günlük 45 avro ve geçerli bir kredi kartına sah...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 87 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 284 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar