Atlantik sermayesiyle nasıl dans edilir

2019’da Standard Chartered Bankası, “Uzun vadeli öngörüler-Asya küresel büyümenin itici gücü” başlıklı bir rapor yayınlamıştı. Bu raporda, dünyanın en büyük 10 ekonomisinin...

2019’da Standard Chartered Bankası, “Uzun vadeli öngörüler-Asya küresel büyümenin itici gücü” başlıklı bir rapor yayınlamıştı. Bu raporda, dünyanın en büyük 10 ekonomisinin 1990-2030 yılları arasındaki gelişme süreçleri ölçülmüş. Yapılan yansıtmada ülkelerin satın alma gücü paritesine göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyüklükleri sıralanıyordu. O sıralamada İngiliz gazeteci The Independent yazarı tabloya hiç inanmamış, “Ne yani, İngiltere 2030’da ilk 10’da olmayacak mı” diye alay etmiş; hesaplamayı saçma bulmuştu. Üstelik hem de “Çin ve Hindistan 2030 yılına kadar dünyanın en büyük iki ekonomisi olacak...” “ABD uzak ara üçüncü olacak... İngiltere ilk erken girilmesi gerektiğini10’dan düşecek.” Bu da yetmezmiş gibi: “Endonezya, Türkiye, Mısır, Brezilya gibi ülkeler listede bizden daha üst sıralarda olacak.” (Bkz. Şule Perinçek, “2030”da dünya ekonomisinin en büyükleri ve Türkiye”, Teori, Ekim 2023.)

Atlantik ülkelerinin yükselen Asya karşısında korkularının ecele faydası olmadı. 2030’a varmadan 2023’te tabloda artık ilk 10’da İngiltere gerçekten yok. Bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın 0.8 küçüleceği hesaplanıyor. Hemen bütün Atlantik ülke ekonomileri, koskoca Almanya, Hollanda bile resesyonla boğuşuyorlar.

Beş gün önce, 22 Eylül’de, İngiliz The Telegraph gazetesinde yayımlanan haberde, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusuyla yenilenebilir enerji ve teknoloji alanında İngiltere için cazip bir yer haline geldiğini, yenilikçi hizmetlere talebin yüksek olduğunu, uluslararası ticari ilişkilerini güçlendirmeye çalışırken, Türkiye'deki iş fırsatlarının çok büyük olduğunu, bu gizil gücü (potansiyeli) değerlendirmek için pazara erken girilmesi gerektiğini yazıyordu:

Yazıda böyle bir dizi somut olanaklar örnekleniyor:

“Türkiye'nin açıkladığı yeni Ulusal Enerji Planı, 2035 yılına kadar ülkenin enerji sektörünü çeşitlendirmek ve modernize etmek için iddialı hedefler ortaya koyuyor. Plan, açık deniz rüzgarından 5 GW, elektrolizden 5 GW üretim ve 7.5 GW batarya depolama kapasitesi yaratmayı amaçlıyor. Bu hedeflere ulaşmak için Türkiye yenilenebilir enerji alanında uzmanlık arıyor. Birleşik Krallık'taki tedarikçiler, açık deniz ve kara rüzgâr jeneratörleri ve batarya teknolojisi konusundaki deneyimleriyle bu konuda iyi bir konuma sahip…”

“Birleşik Krallık'ın ihracat kredi kuruluşu UK Export Finance tarafından kredi garantisiyle desteklenen tam kapasiteye ulaştığında iki milyon haneye enerji sağlayabilecek öncü enerji girişimi Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali, İngiliz işletmelerinin Türkiye'nin yeni gelişmekte olan yenilenebilir enerji sektörünün her kademesinde yer almasının önünü açacak…”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mehmet Ali Yılmaz’ın ardından Bastıbacak bürokrasiye karşı 28 Nisan 2024 | 343 Okunma Bir kıvılcım Kürdümüzü de Türkümüzü de hepimizi yakar 25 Nisan 2024 | 573 Okunma ABD hem kendi başkanını hem bizimkini seçmeye kalkışıyor 21 Nisan 2024 | 306 Okunma İsrail’in de Ukrayna’nın da kaderi bir: Yeniliyorlar 18 Nisan 2024 | 381 Okunma Bu acılar geleceğimiz için umut tohumları 14 Nisan 2024 | 113 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar