“Para için dizlerimize kapanacaksınız”

Nazmi Kal, İnönü ile Lozan röportajını SÖZCÜ’ye anlattıİşgal edilmiş, sindirilmiş Anadolu’da, yurtseverlerin “Ya istiklal ya ölüm” şiarıyla başlattığı Kurtuluş...

Nazmi Kal, İnönü ile Lozan röportajını SÖZCÜ’ye anlattı

İşgal edilmiş, sindirilmiş Anadolu’da, yurtseverlerin “Ya istiklal ya ölüm” şiarıyla başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın ardından imzalanan ve tam bağımsız devletin kuruluşunun uluslararası tapusu ve ilanı olan Lozan Antlaşması’nın dün 100’üncü, aynı gün Basından Sansürün kaldırılışının da 115’inci yıldönümüydü. Basından sansürün kaldırılışı diyoruz ama günümüzde basının üzerindeki baskıların boyutlarını da biliyoruz, yaşıyoruz.

TRT’de yıllarca unutulmaz programlara damga vuran Nazmi Kal,  Lozan görüşmeleriyle ilgili İsmet İnönü ve Celal Bayar’la yaptığı röportajlardan bize ilginç bölümler anlattı. İsmet İnönü, “Batılılar, Lozan’ı istemeye istemeye kabul etti” diyor. Celal Bayar da “Daha fazla ısrar etseydik, zaferimiz tehlikeye girerdi” görüşünü dile getiriyor. O zaman ayrıntılara girelim.

DİZ ÇÖKECEKSİNİZ

Nazmi Kal, 15 Ekim 1973’de TRT’deki programında İnönü’ye Lozan görüşmeleri günlerini soruyor. İnönü, o tarihi olayı şöyle anlatıyor:

“Lozan’da İngiliz delegesi Lord...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Suç örgütü davasında ilginç gelişmeler 19 Mayıs 2024 | 563 Okunma Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 346 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.821 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.150 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.156 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar