Bu noktaya gelmek kolay olmadı

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu hafta 'Bu noktaya gelmek kolay olmadı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Hemen her seçimde oyunu CHP’ye vermek için sandığa umutla giden seçmen, sonuçları öğrendiğinde üzüldü, bir sonraki seçimde oy kullanmayacağını söyleyen de çok oldu. Ancak, CHP seçmeni böyle dese de sandığa gitmemezlik yapmadı.

CHP, oy oranını yükseltmek, daha fazla milletvekili çıkarmak, daha fazla belediye başkanlığı kazanmak için farklı yöntemlere başvurdu. “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e geçebilmek için kolay kolay bir araya gelemeyecek partiler aynı yolda yürüdü. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının gündeme geldiği toplantıda, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener masayı terk etmişti. CHP’nin o dönem Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu, “Meral Hanım’ın masadan niçin kalktığını, o sert açıklamayı niçin yaptığını, sonra masaya yeniden niçin döndüğünü anlamış değilim. Kendisiyle konuştuğumda bunu soracağım” demişti.

YOLU KILIÇDAROĞLU AÇTI

Geçmişi eleştirmek kolay. Ama bugünkü başarının elde edilmesinde geçmişte yapılan çalışmaların, atılan adımların son derece kıymetli olduğunu da söylememiz gerekir. 2019 seçimlerinde Mansur Yavaş’ın Ankara’dan, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’dan aday gösterilmesi çok sancılı olmuştu. CHP Parti Meclisi iki ismi de kabul etmiyordu. Sonunda Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu’nun aday yapılmaması durumunda kendisinin de istifa edeceğini söyledi. Bugün Türk siyasetinde iki isim ön plana çıkıyorsa, bunda Kılıçdaroğlu’nun açtığı yol çok önemli.


2019 seçimlerinde Kılıçdaroğlu, 13 büyükşehrin kazanılacağını, seçimden yaklaşık bir yıl önce söylüyordu. İstanbul’u, Ankara’yı, Adana’yı ve diğer illeri sıraladığında kendisiyle TV’de röportaj yapan arkadaşın Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları karşısında gülüşü de unutulmadı.

Saydığı iller içinde sadece Bursa kazanılamamıştı. Nedeni Başkan Adayı Mustafa Bozbey ve İl Başkanının aralarının iyi olmaması, İnegöl’ün ihmal edilmesinden kaynaklanmıştı. Bursa’nın kaybedilmesine Kılıçdaroğlu çok üzüldüğünü her fırsatta söylüyordu. 31 Mart seçiminde yine Mustafa Bozbey aday oldu. Seçimi kazandı.

KAYBETTİREN OLDU

2019’da Balıkesir Belediye Başkanlığı için Ahmet Akın aday gösterilmişti. Seçimin kazanılacağı da bekleniyordu. Ancak İYİ Parti’nin Balıkesir’de İsmail Ok’un aday gösterilmesi ısrarı üzerine, seçim çalışmasının 42. gününde partisi Ahmet Akın’ın adaylıktan çekilmesini istemişti. Akın, 2024’de aday gösterildi ve yüzde 50’nin üzerinde oy alıp seçildi. İYİ Parti’nin adayı Turhan Çömez ancak yüzde 3 civarında oy alabildi.

Bir çok il ve ilçede çok az oy farkıyla seçim kaybedildi. Seçimlere “Hür ve bağımsız” giren İYİ Parti, seçimin kaybedeni oldu. Oysa CHP ile işbirliği hem CHP’ye, hem İYİ Parti’ye il ve ilçelerin kazanılmasını sağlayacaktı. Dün konuştuğum İYİ Parti milletvekili, kendi seçim bölgesinden örnek verince, az oy farkıyla kaybedilen ilçeleri sıraladı. Yine de CHP’nin; İYİ Parti ile el altından yaptığı iş birliğiyle, AKP’ye gidecek ilçeler kazanıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar