Caydırıcı Gücü Test Etme Zamanı

Bölgemizde neler oluyor? Asimetrik sahamızda herkesin nasıl saha denemesi yaptığını kaleme alalım… Suriye’de devam eden iç savaşta birçok farklı yapıda yerel aktörler ortaya çıkmıştır....

Bölgemizde neler oluyor? Asimetrik sahamızda herkesin nasıl saha denemesi yaptığını kaleme alalım… Suriye’de devam eden iç savaşta birçok farklı yapıda yerel aktörler ortaya çıkmıştır. Bu aktörler arasında kendini devlet olarak gören, hem muhalif gruplar hem de rejim ile savaşan PKK/YPG, El Kaide ve DAİŞ’ten çok önplana çıkan örgütler olmuştur. 

ABD’nin Irak işgali sonrası Irak’ta güçlenen ve o dönemde el-Kaide’ye bağlı olan DAİŞ, Suriye iç savaşının doğurduğu kaos ortamıyla beraber Suriye’ye geçerek oradaki etkinliğini artırmıştır. DAİŞ sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak gerçekleştirdiği propaganda ile birçok yabancı savaşçının örgüte katılımını sağlamış ve PKK/YPG örgütlerine ABD destekli oluşumları hızlandırılmıştır.

İngiliz ve ABD istihbaratı destekli DAİŞ, Suriye’de sadece yerel aktörle mücadele etmemiş, aynı zamanda Suriye dışında da birçok ülkeye intihar saldırılarında bulunarak küresel ve bölgesel güçlerin Suriye politikasının şekillenmesine büyük etki etmiştir. 2014 yılı itibarıyla ABD öncülüğünde DAİŞ’e karşı koalisyon oluşturularak hava saldırıları gerçekleştirilmiştir. Yapılan bütün hava saldırıları PKK/YPG’nin alanda rahat büyüme ve harekât olanaklarına kavuşması sağlanmıştır.

ABD ve müttefikleri örgüte karşı bir taraftan hava saldırıları düzenlerken diğer taraftan Suriye’deki kullanılmaya müsait bazı muhalif gruplar organize edilerek sözde DAİŞ’e karşı mücadele cephesi oluşturulmuştur. Bu saldırılar neticesinde örgüt büyük zayiatlar vermiş olsa da hâlâ Suriye’deki ufak tefek yerleşim merkezlerinde bulunmaktadır. Bu yazımızda DAİŞ’in Suriye iç savaşındaki rolü, ideolojisi, kullandığı yöntem ve diğer gruplarla olan ilişkilerini deşifre etmeye çalışmalıyız.

Mart 2011 tarihinde Suriyelilerin özgürlük talepleri ile başlayan halk ayaklanması, rejimin gösterileri şiddet yolu ile bastırması, Suriye’nin jeopolitik önemi nedeniyle çok sayıda ülkenin müdahil olması ve Suriye toplumunun heterojen yapısı gibi faktörlerin etkisiyle kanlı bir iç savaşa dönüşmüştür. İç savaş tam bir kördüğüm halini almış ve ilk aşamada komşulara yayılma etkisi gösteren Suriye iç savaşı, Ortadoğu güvenliğini giderek artan oranda tehdit etmeye başlamıştır. Diğer taraftan iç savaşın bölgede tetiklediği güvenlik sorunu, Suriye’deki istikrarsızlığı da besler hale gelmiştir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sizce, CHP Kürtlerin katili değil mi? 28 Mart 2023 | 333 Okunma Siyaset sanatı; güneş altında bronzlaşmış gölgesine faydası olmayan vekil istemiyoruz 21 Mart 2023 | 80 Okunma Büyük bir millet olmanın haklı tezahürü budur 14 Mart 2023 | 98 Okunma IŞİD, Türkiye’de renkli izolasyona girmeye çalışıyor 07 Mart 2023 | 181 Okunma 2030’a kadar Arz-ı Mevud projesini bitirmek istiyorlar 28 Şubat 2023 | 1.155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar