Batılının Kini ve Nefret Tarihi Hafızasında Gizlidir

Vatikan Papalığının teşvikiyle Hıristiyanların ve Avrupalıların Müslümanlara karşı tertip ettikleri saldırıların genel adı; başta dini olmak üzere, siyasi, sosyal ve iktisadi sebeplere dayanan...

Vatikan Papalığının teşvikiyle Hıristiyanların ve Avrupalıların Müslümanlara karşı tertip ettikleri saldırıların genel adı; başta dini olmak üzere, siyasi, sosyal ve iktisadi sebeplere dayanan Haçlı Seferlerini, Papa İkinci Urbanus 1095 senesinde toplanan Clermont Konsili’ndeki konuşmasıyla başlattı. Asırlarca devam eden Haçlı Seferleri’nin, milyonlarca insanın can kaybına, devletlerin yıkılmasına ve ülkelerin tahribine sebeb olduğu bilinmektedir.

Doğu Hıristiyanlığının temsilcisi Bizans’ın, 1071 senesinde Malazgirt Meydan Muharebesinde Müslüman Selçuklu Devleti’ne yenilmesi, Türklerin İstanbul dahil, Ege ve Marmara’ya kadar gelmelerine ve bütün Anadolu’ya kısa sürede sahip olmalarına kapı araladı.

Anadolu Selçukluları Devleti’nin 1075 senesinde kurulmasıyla, Asya’ya yayılan Bizans İmparatorluğunu sarsması, Hıristiyan Avrupalıları dehşete düşürdü. Bizans’ın düşmesiyle Türklerin Avrupa’nın hakimi olmasını kimse engelleyemezdi. Batının gözünde; Türkler durdurulmalıydı. Hatta bütün Anadolu’dan atılmalıydı. Avrupa krallıklarında yoksulluk ve ekonomik çöküntünün had safada olduğu dönemlerde, Türk toplumunun beylikleri bile ekonomik olarak Avrupalılardan daha üstündü.

Türk beyliklerin ekonomik durumlarının iyi olması ve düşmanı göz ardı etmesi, buna benzer bazı zafiyetler elbette arkasında olumsuzlukları da beraberinde getirecekti. Bu sırada Büyük Selçuklu Sultanı Melikşâh vefat etmiş, iç karışıklıklar baş göstermişti. Şiî-Fâtımî Devleti, Selçukluların amansız düşmanı olup, Hıristiyanların ise müttefiki idi. 

Bütün bu gelişmeler Papa İkinci Urbanus’a Hıristiyanları birleştirme fikrini gösteriyordu. Böylece, bu papaz, mukaddes Kudüs şehrini, kendilerine göre dinsiz olan Türklerin elinden kurtarmak için faaliyete başladı. Sadece Pierre L’Ermite isminde yoksul bir Fransız keşişi, etrafına elli bin Fransız toplamıştı. Bunlar, Almanya’ya gelince kendilerine elli bin Alman serserisi katılmıştı. Macaristan’da ve Balkanlar’da daha da çoğalan çapulcu ordusu, 1096-1270 seneleri arasında tertiplenen sekiz haçlı seferinin ilki oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sizce, CHP Kürtlerin katili değil mi? 28 Mart 2023 | 333 Okunma Siyaset sanatı; güneş altında bronzlaşmış gölgesine faydası olmayan vekil istemiyoruz 21 Mart 2023 | 80 Okunma Büyük bir millet olmanın haklı tezahürü budur 14 Mart 2023 | 98 Okunma IŞİD, Türkiye’de renkli izolasyona girmeye çalışıyor 07 Mart 2023 | 182 Okunma 2030’a kadar Arz-ı Mevud projesini bitirmek istiyorlar 28 Şubat 2023 | 1.156 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar