Halep faciasının sorumluları...

Bosna, İslâm medeniyetinin Balkanlarda tecelli ettiği müstesna dünya şehirlerinden biriydi. Osmanlı ecdadımız, nakış nakış işlemişti. Bağdat, dünyanın sayılı medeniyet merkezlerinden biriydi....

Bosna, İslâm medeniyetinin Balkanlarda tecelli ettiği müstesna dünya şehirlerinden biriydi. Osmanlı ecdadımız, nakış nakış işlemişti. Bağdat, dünyanın sayılı medeniyet merkezlerinden biriydi. İslâm medeniyetinin tecelli ettiği yerlerin en önemlilerindendi. İslâm devletleri ve Osmanlı ecdadımız burayı da nakış nakış işlemişlerdi. Halep de keza İslâm medeniyetinin tecelli ettiği gözde bir şehirdi. İslâm devletleri ve Selçuklu ve Osmanlı ecdadımız, Halep’i de nakış nakış işlemişlerdi.
80-90 sene evvelinde Bosna, Bağdat, Halep... Bursa gibi, Burdur gibi, Hatay gibi bizim şehirlerimizdi.
Sırplar, dinmez haçlı kiniyle Boşnaklara kötülüğün her çeşidini reva gördüler. O güzelim şehirler, Sırp vahşetiyle mahvedildi. Bugün Bosna, âdeta mezaristandır.
Haçlılar, Filistin’le Srebrenitsa’yla doymamış olmalılar ki insanlık suçları, daha sonra önce Bağdat'ta, sonra Halep'te işlendi.
Mânâsı ve maddesiyle dillere destan güzellikteki Bağdat, "ana gibi yâr, Bağdat gibi diyar olmaz!" övgüleriyle övülürken çeyrek asırdır her gün patlamaların, katliamların ve her gün sıra sıra ölümlerin yaşandığı bir viraneye döndü. Ama bugün sadece Bosna değil, Bağdat bile o virâne hâline rağmen Halep'e nazaran mamur.
Halep, insafsızca, vicdansızca, merhametsizce perişan edildi. Nusayri rejimi, aynı ülkenin bir parçası olan Halep’i ve aynı ülkenin vatandaşları Haleplileri üzerlerine yağdırdıkları kurşun ve bombalarla mahvettiler. Bebekler, çocuklar, kadınlar, siviller katledildi. Halep, harabeye döndü. Halepli mazlum insanlar, susuz, aşsız, ateşsiz, ekmeksiz, ilaçsız ve her türlü beşeri ihtiyaçtan mahrum hâle geldiler. Hastaneler vuruldu. Bunu sadece Beşar Esad yapmadı. İran ve Rusya da ona yardımcı oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TARİHİ DOĞRU OKUMAK 21 Mayıs 2024 | 10 Okunma 10 YILDA GELEN ADALET 18 Mayıs 2024 | 210 Okunma KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 91 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 58 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 69 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar