BM Vesayet altında

BM/Birleşmiş Milletler Teşkilatı'na dair 40 yıldan bu yana herhâlde 40 yazı yazmışızdır. O yazılarda yerine göre BM'nin adaletten yana yer almadığını, yerine göre taraf olduğunu, yerine göre...

BM/Birleşmiş Milletler Teşkilatı'na dair 40 yıldan bu yana herhâlde 40 yazı yazmışızdır. O yazılarda yerine göre BM'nin adaletten yana yer almadığını, yerine göre taraf olduğunu, yerine göre insafa, vicdana karşı duyarsızlığını vs vs dile getirdik.
Hatta ilk yazdığımız yazılardan birinin başlığı "İslâm BM Teşkilatı"dır. Esasında "İslam Konferansı Teşkilatı" diye kurulup da daha sonra "İİT/İslam İşbirliği Teşkilatı" adını alan kuruluşun ortaya çıkma sebebi de İslâm BM Teşkilatı ihtiyacından dolayıdır. Ne var ki bu teşkilat, ne önceki döneminde ve ne de sonraki dönemde bir varlık gösteremedi. Doğru olan, İslâm BM Teşkilatı, Hindu BM Teşkilatı, Hıristiyan BM Teşkilatı vs değil, BM teşkilâtıdır. Lâzım olan, insanlığı temsil eden bütün üyelerin bir çatı altında toplanıp şikâyet, dert, dilek ve tekliflerini konuşup çare üretebildikleri bir teşkilattır.
Nasıl ki İİT, mağdur Müslüman, cemiyet ve memleketeler için derde devâ olacak cinsten bir çâre üretemediyse BM de kurulduğundan bu yana, ezilen kavimler, baskı altında tutulan devletler için dişe dokunur bir tedbir alamadı, haksızlıkları kınayamadı. Bunun sebebi BM'nin teşkilat yapısıdır. Bizim yazılarımız buna dairdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı'ndan bu yana dile getirdiği şikâyetler bundan dolayıdır. Sn Erdoğan, gerçeği "Dünya 5'ten büyüktür" diye hülasa etti ve ediyor. Yerinde bir teşhisi daha var. BM Güvenlik Konseyi'nde 1 tek İslam memleketinin bile mevcut olmadığına dikkat çekmekte. Halbuki İslâm memleketleri BM'nin üçte birinden fazla.
Bugün BM'e tam üye 193 devlet ve müşahit/gözlemci olarak da 2 devlet vardır.
Üye devletlerden 5'i BMGK/Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni teşkil ederler. Diğer 188 üye ülke GK/Genel Kurulu meydana getirir. Bu 188 devletin aldığı bir karar, BMGK üyesi devletlerden 1'i tarafından bile "veto" edilirse o karar düşer ve hiç bir müeyyide ve hükmü kalmaz. Veto, mutlak red demektir. Yani bu kararın bir üst merci yahut mahkemeye taşınıp bozulma imkânı yoktur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 67 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 57 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 69 Okunma GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! 07 Mayıs 2024 | 99 Okunma AIK KAPI SYASET!.. 04 Mayıs 2024 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar