Bir garip Amerikan kanunu

Vazifesinin bitmesine bir ay gibi bir müddet kalmışken Kongre, Barack Hüseyn Obama'yı zora sokacak bir tasarrufa imza attı. Öyle ki Beyazsaray sözcüsü bu işleme "Kongre'nin 1983'ten beri işlediği en büyük ayıp!"...

Vazifesinin bitmesine bir ay gibi bir müddet kalmışken Kongre, Barack Hüseyn Obama'yı zora sokacak bir tasarrufa imza attı. Öyle ki Beyazsaray sözcüsü bu işleme "Kongre'nin 1983'ten beri işlediği en büyük ayıp!" diyerek kızgınlığını dile getirdi.
Hâdise şu:
Geçen hafta "Kongre" denen Amerikan meclisinden "Terörizme Destek Verenlere Karşı Adalet" ismiyle bir kanun geçti. Amerika'da bir kısım 11 Eylül mağdurları, neyin tesiriyle olduysa 15 yıl sonra bir şeyler düşünmeye başlamışlardı. Buna göre Suudi Arabistan, 11 Eylül kundaklama eyleminin faili el Kaide'ye destek vermişti. Öyle ise teröre destek veren bu devletin, mağdur akrabalarına tazminat ödemesi gerekirdi.
İddia meclise taşındı ve teklif, kanunlaştı. Ancak; Başkan, kanunu veto etti. Böyle bir kanunun kesinleşmesi ABD-Suudi münasebetlerini gerecekti. Arabistan, Amerika'nın bölgede en uzun süreli müttefikiydi. Kanuna muhalefet eden sadece Başkan Obama olmadı. Genelkurmay Başkanı, CIA Başkanı ve dünya markası Amerikan şirketleri de aleyhte tavır koydular.
Fakat kanun, vaki vetoya, Başkanın gayretlerine ve bunca muhalefete rağmen, hem Temsilciler Meclisi ve hem de Senato'dan geçerek resmîleşti. Başkanın vetosuna itibar edilmemişti. Yeniden görüşülen kanun, temsilciler meclisinde 78'ye karşı 348, Senato'da 1'e karşı 97 oyla kabul edildi. Başkanın ikinci kere veto hakkı olmadığı için dâvâlar da açılmaya başlandı. Mes'ele gündeme gelince Suudiler, "Amerika'daki 750 milyar dolarlık varlığımızı satarız!" tehdidinde bulunmuşlardı. Ancak bu gözdağı, kanunu engelleyemedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TARİHİ DOĞRU OKUMAK 21 Mayıs 2024 | 15 Okunma 10 YILDA GELEN ADALET 18 Mayıs 2024 | 211 Okunma KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 91 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 58 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 69 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar