ABD’den gelecek esrarengiz isim kim?

Tv100 Gazetesi Yazarı Özkan Tamirak'ın bugünkü (14.10.2022)''ABD’den gelecek esrarengiz isim kim?'' başlıklı yazısı.

Önümüzdeki hafta ABD’den önemli bir isim Türkiye’ye geliyor. Kritik kurumların yöneticileriyle toplantılar yapacak. Peki bu isim kim, neden geliyor?

Rusya-Ukrayna savaşı beraberinde büyük krizleri getirdi. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri özellikle ekonomik olarak Rusya’ya büyük darbeler vurdu. Uçuşlar kapatıldı. Banka sistemleri durduruldu. Bir Rus vatandaşının artık Avrupa’da yaşaması neredeyse imkânsız.

Rusya’nın 2017’de kabul edilen yasa ile kurulan ulusal ödeme sistemi Mir’i geçtiğimiz haftalara kadar Türkiye’de kullanılabiliyordu. Amerika Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yaptı.

Rusya ile yakın ilişki içerisinde olan Türkiye son ana bu baskılara dayandı. ABD ekonomik olarak Türk bankalarını “iş yaptırmayız” diyerek tehdit ediyordu!

İki hafta önce iki özel banka, son olarak üç kamu bankası, Mir’den çıktıklarını duyurdu.

Bankalar, ABD yaptırımıyla karşı karşıya kalmamak için bu sistemi artık devre dışı bıraktılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FATURAYI NEDEN FUTBOLSEVERLER ÖDEDİ? 19 Nisan 2024 | 87 Okunma ARTIK HAYALLERİMİZİ KONUŞMA ZAMANIDIR 05 Nisan 2024 | 85 Okunma FENERBAHÇE’Lİ TARAFTARLARIN HAKİMLE BAŞI DERTTE! 29 Mart 2024 | 361 Okunma BU KRİZ ARTIK MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR 22 Mart 2024 | 338 Okunma Seçime gidiyoruz ama unutmamamız gereken bir konu var? 15 Mart 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar