İran’da yönetimdeki ikili yapı reformcu/muhafazakar çatışması ile gelen olaylar

İran’daki olaylar iktidardaki ikili yapı muhafazakar/reformist çekişmesinden kaynaklanarak halkın sıkıntılarını dile getirmesiyle başladı. 22 kişinin ölümü ve rejim tartışmaları ile...

İran’daki olaylar iktidardaki ikili yapı muhafazakar/reformist çekişmesinden kaynaklanarak halkın sıkıntılarını dile getirmesiyle başladı. 22 kişinin ölümü ve rejim tartışmaları ile sürdü. Beklentiler protestoların rejim değiişikliğine neden olmadan sönümleneceği, ama iki başlılığın çekişmelerinin içten içe süreceği noktasında birleşen yorumlara neden oluyor. İran’da 28 Aralık’ta Meşhed’te hayat pahalılığı ve işsizliği protesto ile başlayıp yayılan göstriler İran iç siyasetini yakından takip edenlere göre iktidardaki çift başlılıktan reformcu/ muhafazakar çatışmasından başladı. 22 kişinin öldüğü gösteriler sonrasında ve dışarıdan Trump ve Netanyahu’nun devreye girmesiyle “rejim tartışmasına” dönüştürülmek istendi.

Muhefazakarlar/reformcular çatışması, Ruhani’nin ikinci dönem için seçilmesi öncesi 20 Mayıs seçimlerine eski savcı Meşhed Bonyad yöneticisi Ali Hamaney’in desteklediği İbrahim Reisi’nin aday olması ile su yüzüne çıktı. Seçimi Ruhani kazanırken Reisi’nin aldığı yüzde 35 oy yorumcular tarafından muhafazakarların lideri Ali Hamaney’e halkın desteğinin oranı olarak da tanımlandı.

Seçimin hemen ertesi günü muhafazakar Kayhan gazetesi manşetten Ruhani’nin resmiyle “Şimdi beklentileri karşılama vakti” başlıklı haberiyle, bugünlerin habercisi oldu.
16 Ocak 2016’da ambargonun gevşetilmesi sonrası İran halkı rahatlayacağına, çektiği ekonomik sıkıntıların azalacağına inanıyordu. Trump sonrası ABD’den engellerin sürmesiyle biraz düzelme olsa da beklentilerin çok uzağında kalındı. Bunda bir yandan Trump sonrası ABD’den engellerin sürmesi etki etti, bir yandan da İran’ın, Ortadoğu politikası nedeniyle Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen'deki yüklü harcamaları neden oldu. Buna bağlı olarak halkın beklentilerine cevap verilemediği gibi, işsizlik bir yıl öncesine göre yüzde 1.5 artarak 12.4’e yükseldi. Genç işsizlik oranı yazde 31’e yükselmiş durumda. Büyüme, ambargonun gevşetilmesi dışındaki yıllarda 1.5-3 arasında ama eksi olduğu yıllar da var. Enflasyon yüzde 35.

İran ekonomisinde dini liderlik makamının sorumlu ve hakim olduğu devlet monopoli Bonyadların hakimiyeti söz konusu. 2015 DEİK İran Raporu'na göre, Bonyadlar ekonominin yüzde 40’ını doğrudan, yüzde 45’ini dolaylı kontrol ediyordu. Bonyad şirketlerinin İran bütçesinin yüzde 65’ini kullandığı tahmin ediliyor.

Bu ikili yapıda reformcular, hükümet olarak ülkeyi yönetmek için karar almak isterken, “Davulun kendi boyunlarında, tokmağın muhafazaker dini lider Hamaney ve ekibinin elinde” olması nedeniyle halkın beklentilerine yanıt veremiyor. İki grup arasındaki iktidar çatışması yer yer sakinleşse de zaman zaman birbirine karşı kışkırtmalar ve iktidardan daha çok pay alma isteklariyle alevleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar