Erken seçim tartışmaları ve ekonomik tablo

Ekonomik verileri değerlendirenlerden bir bölümü bu tablonun “Erken seçim” çağrısına yol açtığını belirtirlerken, yeni önlemler alınarak seçimlerin zamanında yapılacağı...

Ekonomik verileri değerlendirenlerden bir bölümü bu tablonun “Erken seçim” çağrısına yol açtığını belirtirlerken, yeni önlemler alınarak seçimlerin zamanında yapılacağı yorumunu yapanlar da bulunuyor. Bu konuda sonucu sonbaharda alacağıkmızı düşünüyorum.

Ekonomik göstergilerle ilgili açıklanan bilgiler sohbetlerde 2019'da yapılacak seçimlerin erkene alınıp alınmayacağı tartışmasını da beraberinde getiriyor. Cumhurbaşkanı'nın seçimlerin zamanında yapılacağını tekrarlamasına karşın, erken seçim söylentileri bir türlü son bulmuyor.Yeni yeni yorumlar yapılıyor.

Bu yöndeki yorumlara, AK Parti belde kongreleninin 4 Temmuz 2017’de başlatılarak,18 Ağustos’ta ilçe, 18 Kasım’da il kongrelerinin başlatılması ve 6. Olağan Kongre'nin Eylül 2018’de yapılacak olması da yol açıyor. Erken seçim yorumlarında, seçimlerin15 Temmuz’a çekilmesi iddiaları da yer alıyor.

Erken seçimle ilgili yorumlarda, “Büyümenin yüzde 7.4 olduğu ihracatın 160 milyar dolar seviyesine geldiği dönemde, ekonominin bu iyi göstergeleriyle AK Parti, ekonomide olumsuzluk artmadan bazı ekonomiyi geliştirici paketler açıklayarak seçime gitmek isteyebilir” söylemi öne çıkar, olumsuz tablo gerekçesiyle de erken seçimin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. "Dolar 4 lirayı aştı, işsizlik ve enflasyon çift haneli, cari açık ve dış borç büyüyor faizleri aşağı çekmek zor görülüyor. İleride daha kötü bir ekonomik tablo ortaya çıkabilir. AK Parti o nedenle bir an önce ekonomik tablo daha da kötüleşmeden erken seçim yaparak, başkanlık esaslı yeni döneme girmek istiyor. Bunun için kendisinden gelmese de ortağından sonbaharda erken seçim çağrısı gelebilir” deniyor.

Muhalefet partilerinden CHP ve İYİ Parti de sürekli olarak, AK Parti’nin seçimleri öne alacağına dönük açıklamalarda bulunarak, kendilerinin buna hazır olduklarını belirtiyorlar.. Onların söyleminde de erken seçime AK Parti’yi zorlayan bir ekonomik tablo olduğu iddiaları yer alıyor.
Ekonomik tabloda büyümenin bu yıl da yüzde 5’ler seviyesinde kalması, ihracatın artması, turizm gelirlerinin yükselmesi gibi olumlu beklentiler söz konusu.

Buna karşın bu yıl sonuna kadar enflasyon ve işsizliğin yüzde 10’un altına çekilebilmesi pek mümkün gözükmüyor. Dış borç ve cari açığın artmasının sürmesi beklenirken, 4 liranın üstüne çıkan dolar kurunun zaman zaman yükselişinin duracağı, hatta biraz geri geleceği, buna karşın yönünün yukarı doğru olacağı yorumları ağır basıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar