Yeni dünya sistemi ve yenilenmiş AK Parti

Milletvekilleri, parti grup yöneticileri, bakanlar, bürokratlar ve nihayet genel merkez yönetim kadrosu. Bu değişim zincirinin son halkasını da belediye başkanları oluşturacak. AK Parti'nin bugün gerçekleşecek 6. Olağan...

Milletvekilleri, parti grup yöneticileri, bakanlar, bürokratlar ve nihayet genel merkez yönetim kadrosu. Bu değişim zincirinin son halkasını da belediye başkanları oluşturacak.
AK Parti'nin bugün gerçekleşecek 6. Olağan Kongresi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte devlette başlayan büyük dönüşümün, siyasetteki karşılığını da ortaya koyacak.
Kongre'nin en kritik yönünü, Başkan Tayyip Erdoğan'ın, yeni dünya sistemine ve bu sistemde Türkiye'nin yerine ilişkin mesajları oluşturacak.
Washington- Ankara yüksek gerilim hattında yaşananlar, basit bir "ajan papaz sorunundan" ibaret olmadığı içindir ki Erdoğan 24 Haziran seçimlerindeki güven tazelemesini, bu kez AK Parti'nin yeni kurumsal mimarisi üzerinden -daha çokdışarıya karşı gövde gösterisine dönüştürecek.

***
Yeni hükümet sisteminin geçiş döneminin dikkat çekici yönlerinden birini de "milletvekillerinin konumu" oluşturuyor. Kıdemli isimler kendilerini "boşlukta" gibi hissederken yenilerin "şaşkınlığı" yüzlerinden okunuyor. Tam da bu nedenle AK Parti'deki yeniden yapılanma sonrası yasama ile yürütme arasında dönemin ruhunu uygun bir ilişki formatı ortaya çıkacak. Örneğin, ilgili bakanlar gündeme göre, MKYK veya MYK toplantılarına davet edilecek. Parti genel merkezine gelen talepler, eleştiri ve öneriler ilk elden bakanlara iletilecek. Genel Başkan Erdoğan'ın belirleyeceği birinci başkan yardımcısı ise parti ile Meclis, parti ile hükümet arasında köprü görevi üstlenecek.
***
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ilk uygulamaları da gösterdi ki yürütmenin hızlanması, bürokrasinin azaltılması, farklı alanlardaki uzman isimlerin kamu yönetimine kazandırılması müthiş bir dinamizm yaratacak. Ancak hükümet etme gücünün sürekliliği için Meclis'teki dengeler ve sahanın nabzını tutan parti teşkilatlarının ağırlığı da büyük önem taşıyacak. Bir başka anlatımla, AK Parti'nin Ankara'daki varlığını tescil eden itici gücü, teşkilatlar ve yerel yönetimlerin performansıyla da doğrudan ilgili. AK Parti'yi farklı kılan yönleri, "değişime olan inancı, adaptasyon kabiliyeti, karşılık beklemeden çalışan üyeleri, kibirden uzak, halkın günlük yaşamına dokunan belediyeleri" de oluşturdu.
Lakin...
Siyasetteki asimetri, yani rakipsizlik AK Parti'de de yer yer "aşırı özgüven ve vasatizm" problemleri de üretti. "Kibir, kamu imkanlarına yaslanma, ötekileştirme" türü rahatsızlıklar bazı noktalarda bünyeye girdi. Başkan Erdoğan'ın yüksek liderliği sayesinde negatif etkisi nispeten az hissedilen bu ve benzeri davranış sapmalarının önümüzdeki dönemde AK Parti içinde artık karşılık bulamayacağını net bir şekilde söyleyebiliriz. Neden?
Çünkü, lideri özveriyle çalışan, milletle el ele gönül gönüle yürüyen, kitleleri gerektiğinde fedakarlığa çağıran karakterde iken o liderin partisinin genetiği değişmiş siyasi organizma olması beklenemez.
Özetle...
AK Parti Kongresi; küresel sistemdeki değişimin ayak seslerinin duyulduğu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişte bir merhalenin daha aşıldığı, partinin fabrika ayarlarına dönüşüyle ilgili tartışmaların son bulduğu bir toplantı olarak tarihe geçecek.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bahçeli... “Dönüm noktalarının aktörü” 18 Mart 2024 | 392 Okunma MHP... Bir Kurultay’dan da fazlası... 16 Mart 2024 | 236 Okunma Son düzlük ve oyun değiştirici liderlik 14 Mart 2024 | 230 Okunma F-16, F-35, KAAN ve Milli Bakan! 12 Mart 2024 | 740 Okunma Bakan Güler, Başkomutan Erdoğan’ın harekat emriyle ilgili konuştu: Bu yaz terörü sorun olmaktan çıkaracağız 11 Mart 2024 | 265 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar