İfade özgürlüğünün sayısız faydaları

Sadece referandum süreci için değil, her durumda, yani olağan veya olağanüstü hallerde ülkenin demokrasi atmosferine ihtiyacı vardır. Zaten ağır bir terör baskısı altında olan, ilaveten Suriye’de hatta...

Sadece referandum süreci için değil, her durumda, yani olağan veya olağanüstü hallerde ülkenin demokrasi atmosferine ihtiyacı vardır. Zaten ağır bir terör baskısı altında olan, ilaveten Suriye’de hatta Irak’ta savaş şartlarında yaşayan bir ülkenin bulabildiği her fırsatı demokrasiye çevirmesinden daha isabetli bir şey olamaz. Güvenlik iklimi tabiatı gereği sert ve keskindir. Dolayısıyla bu iklimin esnemesi ve yumuşatılması için fikir ve ifade özgürlüğünün teminat altında olduğunu göstermek zarurettir. Türkiye gibi tamamen farklılıklar ülkesi olan bir coğrafyada fikirlerin serbestçe ifadesi her durumda ihtiyaçtır.

En sarsıcı ve kabul edilemez gibi görünen fikirlerin dile getirilmesinin bile zararı hiç görülmemiştir. Kaldı ki fikir özgürlüğü de hepimizin bildiği gibi, sarsıcı düşünceler ve sıradışı yaklaşımlar için anlamlıdır. Ortadan ifadelerin, sıradan ve genel kabul gören sözlerin dile getirilmesi ifade hürriyetinin varlığına delil sayılmaz.

***

Son KHK ile çok sayıda öğretim üyesinin saygın üniversitelerden atılması büyük bir tartışma yarattı. Gerekli ve kaçınılmaz bir tepkidir. Bu isimlerin tamamına yakını, Kürt meselesinde çözüm ve o sıralarda güçlü bir şekilde başlamış olan terörle mücadele konusunda görüşlerini yansıttıkları şahsen hiç iştirak etmediğim bir akademisyenler bildirisine imza atmışlardı. Baştan söyleyelim; o bildiri, on yıllardır yazılan diğerleri gibi ne terörle mücadeleyi engelledi, ne de Türkiye’yi böldü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçmen Erdoğan’a ‘dost mesajı’ mı verdi, dönüşsüz bir yola mı çıktı? 22 Nisan 2024 | 3.336 Okunma Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 828 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 974 Okunma İmamoğlu ‘Kurultay benim işim değil’ deseydi... 06 Nisan 2024 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar