Çatışmadan uzlaşmaya…

Yakın zamana kadar hemen herkesle sorunlu olan Türkiye değişiyor, sorunlarını çözmek veya aşmak için çaba harcıyor. Ermenistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri’yle, en son olarak da İsrail’le...

Yakın zamana kadar hemen herkesle sorunlu olan Türkiye değişiyor, sorunlarını çözmek veya aşmak için çaba harcıyor. Ermenistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri’yle, en son olarak da İsrail’le ilişkilerini normalleşme aşamasına getirdi. Antalya’da birbiriyle savaşan iki ülkenin Dışişleri Bakanlarını bir masa etrafında buluşturdu.

Ukrayna savaşında hukuki olmasa da siyasi tarafsızlığı seçmesi Amerika ve Avrupa’nın eleştirisine değil övgüsüne neden oldu. Biden, Erdoğan’la konuştu. ABD Dışişleri Sözcüsü Türkiye’nin diplomatik çabalarını takdirle karşıladıklarını belirtti. Bugün İstanbul’da Yunanistan Başbakanı ağırlanacak, yarın da Almanya Başbakanı Ankara’ya gelecek.

Antalya’daki toplantıya katılan başta NATO Genel Sekreteri ve Ermenistan Dışişleri Bakanı olmak üzere diğer üst düzey konukları dikkate alırsak Türkiye’nin diplomatik yalnızlıktan kurtulduğunu söyleyebiliriz. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda da görünür, anlaşılır adımlar atarsa, mesela AİHM kararlarını uygularsa, algısı da değişir, çıkar ve beklentilerini çok daha rahatlıkla korur.

Yine de önümüzde zorlu bir süreç var. Ukrayna’daki savaş bütün dünya gibi bizi de sarsacak, kırılgan olan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 127 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar